снимка: БулфотоКризата се отразява и тук. Парите от рентите ще

...
снимка: БулфотоКризата се отразява и тук. Парите от рентите ще
Коментари Харесай

Започва изплащането на рентите в Добруджа. Ще са по-малки от миналата година

снимка: Булфото

Кризата се отразява и тук. Парите от рентите ще са по-ниски спрямо 2019 година. 

Продадохме последните количества пшеница и сме подготвени да стартираме да изплащаме рентите. Това сподели ръководителят на земеделска кооперация " Приморец " Иван Йорданов в изявление за БНР.

Плащането на декар ще е с 20 лв. по-малко спрямо предходната стопанска година. Причина за това е сушата, от която най-вече са потърпевши морските общини в Добруджа. Кооперацията обработва земя в четири землища - Тюленово, Езерец, Горун и Шабла, където реколтата е съвсем нулева.

Минaлaтa гoдинa цeнитe нa peнтитe нa зeмeдeлcĸa зeмя в Ceвepoизтoчния peгиoн ca били 69 лeвa. В Дoбpичĸo - нaй-плoдopoднaтa чacт нa cтpaнaтa цeнaтa e билa 87 лeвa.

По думите му дотацията, която са получили, е предопределена за притежателите на земите.

" Печалбата е нула,тъй като имаме до 90% пропаднали площи. На притежателите на земи ще дадем дотацията, която получихме. Няма от кое място да извадим в допълнение пари. Ако теглим заем, ще го изплащат кооператорите ", съобщи той. Друг проблем е, че няма застраховка за суша.

" Една част от отговорността за финансовите резултати за Добруджа би трябвало да носят самите производители, тъй като другояче би било незаслужено и нелогично. В последна сметка всеки ръководещ бизнес би трябвало да носи своите опасности. Това не е първият случай в близката история на толкоз огромна суша. През 2003-2004 по доста сходен метод се беше развила годината и изключително в Добруджа имаше същите резултати ", споделя специалиста Николай Вълканов.

По думите му други години в Добруджа е имало доста високи ренти по 80, 100-120 лв., до повече на някои обособени места. Огромният растеж на рентите през последните години беше подбуден от дотациите и се получава " самоизяждане " на производителите, защото се надпреварват да дават по-високи ренти в устрема си да обработват повече земя и да получават повече дотации. Там се корени казусът и би трябвало да се търси решение.

Вълканов счита, че е належащо да се вкара ефикасен таван на дотациите. Със средствата, които бъдат спестени, би трябвало да се сътвори специфичен фонд, в който земеделските производители също да доплащат избрана сума всяка година, с цел да имат опция при пагубни събития, против които не могат да се застраховат, да получат обезщетение.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР