Снимка БулфотоКПКОНПИ е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу

...
Снимка БулфотоКПКОНПИ е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска 1 163 000 лева от ген. Кирчо Киров

Снимка Булфото

КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 млн. лв. против някогашния началник на разузнаването ген. Кирчо Киров и брачната половинка му Мария, оповестява lex.bg .

Софийският градски съд (СГС) е насрочил делото за конфискация за 10 февруари следващата година. До решението се стига, вследствие на двете обвинявания за длъжностни присвоявания за общо 10 млн. лв. срещу бившия началник на разузнаването. Ген. Киров има и една условна присъда за оповестяване на държавна загадка.

Дело за конфискация е заведено от комисията и против някогашния зависещ на Киров в Националната разследваща работа (НРС) Димитър Лидарев. Искът на комисията против него и брачната половинка му Екатерина е за още по-голяма сума – 1, 534 млн. лв.. Лидарев е обвиняем с Киров по едно от делата за заграбване на над 5,1 млн. лв. от Национална разузнавателна служба. По него Софийският боен съд осъди ексшефа на службата на 15 години затвор, до момента в който Лидарев получи условна присъда, откакто в края на делото пред първата инстанция направил цялостни признания.

Делата против Киров са секретни и за тях информация има единствено след присъди, като тя идва нормално от прокуратурата, а не от военните съдилища.

След първите присъди против двамата, от прокуратурата показват, че присвояваните пари били представяни като разноски за активност на службата, която обаче е била прекратена след присъединението на България към Европейски Съюз. Въпреки това, всеки месец за нея се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 $, само че доказателства за разноските няма.

Според обясненията на ген. Кирчо Киров, той е харчил парите при най-висока секретност, само че в архивите нямало останали никакви документи за тези разноски. Лидарев пък признал, че изпълнявал прецизно заповедите на началника си, което включвало правене на подправени документи за изтегляне и отчитане на сумите, които получавал от касата на службата.

Делото трябваше да стартира преди 3 месеца и на втора инстанция във Военно-апелативния съд (ВАпС), само че военните съдии го стопираха за 6 месеца поради здравословното положение на Киров, който в края на м.г. получи микроинсулт. Влошеното му здравословно положение тогава стана причина за отсрочване на първото му дело за заграбване също на към 5 млн. лв. от разследващата работа, което към този момент стигна до Върховния касационен съд (ВКС). По него Киров е наказан на 10 години затвор, само че делото беше спряно, откакто съдебно-медицинска експертиза удостовери болестта на генерала. Заключението на лекарите пък беше употребявано от Военно-апелативния съд да спре и другото дело против Киров, което накара прокуратурата да подаде митинг до Върховен касационен съд.

От държавното обвиняване оповестиха през юли, че военните съдии погрешно са се позовали на експертиза от друго дело, от която нямало даже удостоверен дубликат, не ставало ясно и за какво делото би трябвало да бъде спряно за 6 месеца.

Преди дни Върховен касационен съд е почел митинга на прокуратурата и е отменил определението на военните съдии, с които делото е спряно до 18 декември, сподели още инспекцията. От определението на Върховен касационен съд излиза наяве, че митингът на Военно-апелативната прокуратура не е бил поддържан от представителя на Върховната касационна прокуратура (ВКП), който обаче не го и отдръпнал.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР