снимка: БулфотоКато медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред

...
снимка: БулфотоКато медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред
Коментари Харесай

Венцислав Мутафчийски: До края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“

снимка: Булфото

Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските жители, разгласи Мутафчийски.

„ Фирмите производители се оказва, че не са толкоз правилни ", добави той.

„ Тревожна е наклонността за бъдещето… Редуването на намаляване и на стягане на ограниченията, или така наречен „ скачащите локдауни “, дава глътка въздух на всички хора, тъй като напрежението се нагнетява при по-продължителни интервали “. Това сподели пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния действен щаб и шеф на ВМА.

По думите му специалистите у нас са разтревожени от протичащото се в Европа поради английския вариант на вируса.

„ Трябва да се откри баланс в естественото предпочитание на хората да живеят обикновено живота си и и да бъдат предпазени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските жители и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, в това число и рационалния боязън. Рационалният боязън може да ни защищити умишлено да не се излагаме на обстановки, които биха ни заплашили “.

Проф. Мутафчийски добави, че сега се работи по обезпечаване на по-големи мощности, които да могат да вършат секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки би трябвало да вършат секвениране на сред 5-10% от взетите проби.
„ Фирмите производители се оказва, че не са толкоз правилни, с цел да може да се възнамерява коя страна какви количества ваксини ще получи “, сподели проф. Мутафчийски по тематиката за имунизациите.
„ На 7 февруари чакаме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца чакаме 139 000 дози от „ АстраЗенека “. Днес се чакат от „ Модерна “ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „ Пфайзер “… Предстои подписване на контракт и със седма компания. До края на годината би трябвало да имаме 18 млн. дози “, сподели още той.

За успеваемостта на имунизацията на „ АстраЗенека “ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски посочи, че в рекомендацията на компанията е записано с нея да не се имунизират пациенти над 55 години, тъй като тази възрастова група не е била включена в пробния развой.

Той акцентира, че имунизационният календар в нашата страна е уравновесен и разясни, че следва неговата актуализация за включване в предпочитаните групи на бъдещи членове на изборни комисии.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР