Снимка БулфотоКанадски химици са създали нов тип зъбна пломба, която

...
Снимка БулфотоКанадски химици са създали нов тип зъбна пломба, която
Коментари Харесай

Сбогом на кариесите: Нов вид пломба ще ни пази от тях

Снимка Булфото

Канадски химици са основали нов вид зъбна пломба, която пази зъбите от микроби, с помощта на вложените в нея наночасици с антибиотици, се споделя в публикация в изданието Nature Communications, представено от БГНЕС.

„ Наночастиците, съдържащи антибиотици, трансформират пломбата в първата защитна линия против микробите, предизвикващи кариеса. Това не е нов способ, само че до момента тази отбрана, вложена в пломбата, действаше до една седмица. Сегашната технология подсигурява, че отбраната ще е в продължение на години, изяснява един създателите на метода – Бен Хътън от университета в Торонто. Учените изясняват, че с времето, даже и при съблюдаване на всички софтуерни условия и процедури, на границата сред зъба и пломбата се образува миниатюрен процеп, в който интензивно се развъждат микроорганизми.

Учените откриха, че един от методите това да бъде преодоляно, е като се цялостни пломбата с антибиотици и други антимикробни субстанции. Тази мярка се оказа добра, само че действието бе прекомерно малко. За към седмица антибиотиците се отмиваха, тъй че това явно не бе решение на този проблем. Канадските химици се пробваха да се оправят с този минус, като създадоха технология, при която молекулите на антибиотика попадат в порите на наночастиците директно преди времето на слагане на пломбата.

Това внезапно понижи резултата на отмиване на антибиотика. Първите опити демонстрират, че такива наночастици не престават да убиват стрептококите, предизвикващи кариес, две години след слагане на такава пломба. Това значи, че те могат да пазят на практика през целия му живот зъбите на пациента.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР