снимка: БулфотоКакво ще се случи с летище София в следващите

...
снимка: БулфотоКакво ще се случи с летище София в следващите
Коментари Харесай

Разрешиха концесия на летището в София

снимка: Булфото

Какво ще се случи с летище София в идващите месеци и години. Ето какво се обрисува: 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на консорциума " СОФ Кънект " да бъде концесионер на Летище София и да го стопанисва през идващите 35 години. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд в период от 14 дни.

Договорът за концесията бе подписан през юли, само че с цел да влезе в действие, се желае утвърждение от антимонополния регулатор. Комисия за защита на конкуренцията може да блокира всяка договорка, в случай че сметне, че има риск за конкуренцията, пише money.bg.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че участниците в договорката не реализират действия на едни и същи или тясно свързани прилежащи пазари. Летище София, е интензивно на пазара на ръководство и употреба на летищна инфраструктура, до момента в който Meridiam и сдруженията, които управлява, нямат присъединяване на нито едни продуктов пазар в страната. 

Дружеството " СОФ Кънект " АД е учредено на 2 юли с капитал 50 хиляди лева, разпределен сред три фонда - Meridiam Investments, Meridiam Eastern Europe Investments, Meridiam Infrastructure Europe III, и Strabag.

В решението на Комисия за защита на конкуренцията не се показва по какъв начин са разпределени дяловете процентно сред участниците в него, само че от по-ранни известия на концесионера стана ясно, че водещ сътрудник френската капиталова компания Meridiam с дял от 99%.

По време на концесионната процедура имаше рецензии, че в това съдружничество не попада като акционер летищен оператор. Според " СОФ Кънект " АД в стопанисването на софийския аеропорт ще си партнира с Летище Мюнхен, което имало контракт с българското транспортно министерство.

Летище София е най-голямото интернационално летище в България и оперира от едноименното сдружение, което е ЕАД - 100% благосъстоятелност на страната. " Летище София " оперира и магазините за безмитната и " травъл ритейл " търговията в терминалите, както и парка на Летище София на Терминал 2.

Meridiam е световна капиталова компания, профилирана в развиването, финансирането и ръководството на дълготрайни публични инфраструктурни планове. Тя има вложения в разнообразни планове по света. Сред тях са създаване и финансиране на нов централен терминал В на летище Ла Гуардия в Ню Йорк, летище в Мадагаскар и интернационалното летище Куин Алиа в йорданската столица Аман.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР