Снимка БулфотоЖени поставиха цветя на стълбите на Народното събрание в

...
Снимка БулфотоЖени поставиха цветя на стълбите на Народното събрание в
Коментари Харесай

Поставиха цветя на стълбите на НС в памет на жертвите на домашно насилие

Снимка Булфото

Жени сложиха цветя на стълбите на Народното събрание в памет на жертвите на домашно принуждение, заяви Българска телеграфна агенция.

Нашата самодейност е " Цвете за нея " - цвете посмъртно за всички жертви на домашно принуждение предходната година и за всички тези, които оцеляха на инат на безотговорното отношение на страната, разяснява пред публицисти Ваня Министерска. Албена Белянова цитира данни на " Анимус ", съгласно които отвън тези 32 публични случая, има още двадесет убити дами единствено за предходната година. Това е ужасно, убитите дами единствено от началото на годината са четири, уточни тя. А това е насилието, за което знаем, нямаме информация какъв е размерът на насилието на работното място, на улицата, разяснява Белянова.

Организаторите на самодейността упорстват за изменение на Наказателния кодекс, от който да отпадне тази методичност, която се изисква, с цел да може да бъде квалифицирано домашното насилие като по-тежко наказуемо закононарушение. Сред другите им претенции са криминализиране на психическото принуждение и отпадане на съкратената процедура, при която причинителите на тези действия могат да се договарят за по-ниска присъда. Жените настояха още за отваряне на спешни центрове във всичките 28 области на страната и основаване на указател на подадени тъжби, сигнали, в това число и позвънявания към системата " 112 " за домашно принуждение. " И основно, за политическа воля за справяне с казуса с насилието над дами и деца, каквато няма ", разяснява Албена Белянова.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи самодейността " Цвете за нея " и настояванията на дамите, организирали акцията. За мен това е методът да се означи 8 март, като изразим поддръжката за всички дами по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани, разяснява тя. Манолова прикани да се намерения дали признатите промени в Наказателен кодекс са задоволителни и дали от тях не следва, че една жена би трябвало да бъде пребивана най-малко три пъти, с цел да се потвърди методичност, с цел да може насилникът й да бъде наказан. Тя настоя и за промени в закона за равнопоставеност на половете, които да поддържат дамата на работното й място и да подсигуряват равно възнаграждение на труда. По думите й мъжете в България получават 25 % по-високи хонорари от дамите, които упражняват същата работа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също беседва с дамите, които сложиха цветя на стълбите на Народното събрание, и даде обещание да продължат законодателните начинания против домашното принуждение.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР