Снимка БулфотоИзключително неприятна атака, информацията действително е част от базата

...
Снимка БулфотоИзключително неприятна атака, информацията действително е част от базата
Коментари Харесай

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й

Снимка Булфото

Изключително неприятна офанзива, информацията фактически е част от базата данни на Национална агенция за приходите. Около 3% от общата база данните са наранени. Тепърва ще се дефинира точният брой на лицата, чиито персонални данни са били изтеглени ". Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, заяви Нова тв.

" Запознахме премиера с ситуацията към офанзивата против осведомителните масиви на Национална агенция за приходите. От съветски домейн е изпратено известие до български медии, линковете в който водят до сървъри на Национална агенция за приходите. Тази информация съответствува със сървърите на Национална агенция за приходите и това удостоверява нерегламентирания достъп до сървърите на Национална агенция за приходите. Продължава работата за откриване на хакерската офанзива и за минимизиране на вредите. По предписание на премиера се правят инспекции в други институции за това дали има осъществен сходен достъп ”, разяснява вътрешният министър Младен Маринов.

„ Има изтекли освен персонални данни, само че и данъчно осигурителна информация. Тя е незадоволителна, с цел да може да се направи повсеместен извод за имущественото положение на физическо лице, само че това не прави случая по-лесен за пояснение ”, уточни още Горанов.

" Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни части от голямата база данни, с която Национална агенция за приходите действа и която непрекъснато основава. В този смисъл не може да се счита, че на база на тази откъслечна информация може да се направи повсеместен разбор ", съобщи Владислав Горанов.

„ Откакто се откри хакерската офанзива, най-хубавият вероятен потенциал, разполагаем в страната и в частния бизнес, работи върху системата на Национална агенция за приходите ”, разяснява още той.

Горанов бе безапелационен, че не желае да търси връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на нови качества за армията и деня, в който стана тази хакерска офанзива. " Мога да ви уверя, че от през вчерашния ден, откогато бяхме известени за сходен теч на информация, най-хубавият вероятен потенциал, разполагаем в страната включително със подпомагане на частния бизнес, работи върху системите на Национална агенция за приходите. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, постоянно ще бъдат уязвими. Ние сме в една обстановка, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство ", добави още Горанов.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР