снимка БулфотоИскането на Висшия адвокатски съвет да се зачетат правата

...
снимка БулфотоИскането на Висшия адвокатски съвет да се зачетат правата
Коментари Харесай

Депутатите окончателно ограничиха наследяването на пенсиите

снимка Булфото

Искането на Висшия адвокатски съвет да се зачетат правата на всички наследници при наследяването на пенсионни спестявания приключи с непредвиден резултат. Вместо кръгът да бъде уголемен до плануваното в закона за наследството, както желаеха юристите, Народното събрание е узаконил съществуващата процедура, подбудена от директива на Комисията за финансов контрол. Така кръгът на наследниците на насъбраното в самостоятелната партида в пенсионен фонд на умряло лице към този момент е напълно законно стеснен до преживелия брачен партньор и роднините по възходяща и низходяща линия. Адвокатите упорстваха да се дадат права на заместничество и за наследници по съребрена линия (братя, сестри) и по наследство, както е регламентирано в закона за наследството, написа chernomore.bg .

В дъното на юридическата блъсканица се оказа запетая, неправилно заменила тире в кодекса за обществено обезпечаване преди 16 години. За да се позволи въпросът в ущърб на жителите, сегашните депутати приложиха като мотив волята на своите прародители от 39-ото Народно заседание, като откриха в стенограмите от съвещанията в далечната 2003 година доказателство, че никой не е имал желание да дава необятни права за заместничество на партидите. Именно тази неточност се оказва причина за разминаването сред закон и процедура, видяно от Висшия адвокатски съвет.

В началото на лятото адвокатският съвет изпрати мнение до Комисията за финансов контрол, в което настоя комисията да анулира своята директива за погашение на насъбраните средства по самостоятелната партида на умряло лице, обезпечено в пенсионен фонд. Според адвокатурата въпросната директива опонира на Кодекса за обществено обезпечаване и закона за наследството, като непозволено лимитира кръга на наследниците.

В инструкцията е планувано, че партидата се наследява от преживелия брачен партньор, възходящите и низходящите наследници. Според КСО обаче при гибел на обезпечено лице " на наследниците, преживелия брачен партньор, низходящите или възходящите, се изплащат еднократно или разсрочено насъбраните средства по самостоятелната му партида, като се съблюдават редът на заместничество и размерът на наследствените дялове, според Закона за наследството ". Проблемна се оказва първата запетая в този откъс.

На 9 юли КФН е изпратила в Народното събрание искане за наложително пояснение на член 170 от кодекса поради писмото на юристите. В резултат на това пояснение, депутатите откриват, че не инструкцията е неверна, а кодексът. " Тук е моментът за тази запетайка, която основава съществени проблеми ", вкарва сътрудниците си в казуса вносителят на смяната Даниела Савеклиева (ГЕРБ), когато наред с други промени в закона за общественото предложение на скъпи бумаги се появява смяна в Кодекса за обществено обезпечаване.

Савеклиева напомня историята на член 170 - той е редактиран през 2003 година, като препоръчаната редакция не трансформира кръга на наследниците, т.е. това си остават преживелият брачен партньор, низходящите и възходящите. От стенографските протоколи от пролетта на 2003 година " несъмнено се открива, че волята на законодателя е била да се поддържа текстът по вносителя и да не се уголемява кръгът на наследниците с всички наследници по закон и наследство. При дебата в комисията категорично е маркирано, че кръгът на наследниците би трябвало да остане стеснен единствено до тези, за които се „ позволява, че се устоят или подкрепят издържането си със средства от умрелия “, показва депутатката на съвещанието на комисията по икономическа политика.

" При изписването в стенограмите, а след това и в отчета на комисията обаче е позволена техническа неточност, като препинателният знак „ тире ”, който указва кръга на наследниците, е сменен със знака „ запетая ”, което несъзнателно е подменило волята на народните представители, в това число и на вносителя ", изяснява Савеклиева. Според нея замяната е осъществена несъзнателно " в блян за съблюдаване на разпоредбите в българския език ", само че разрешава пояснение в посока, че права имат всички наследници според закона за наследството. Затова депутатката предлага тирето да бъде върнато на неговото място, което и става - смяната е обнародвана със закона за скъпите бумаги в Държавен вестник предишния месец и е в действие от 18 юли. Това на собствен ред дава опция на КФН с чиста съвест да анулира своята директива като непотребна.

Историята дотук е добра илюстрация на пороците на законодателната активност у нас, само че надали ще бъде призната като точка на разногласието кой има право да наследява партидите в пенсионните фондове. Според мнението на адвокатския съвет при спомагателното пенсионно обезпечаване партидите във фонда са самостоятелни, а средствата, които се натрупат в тях, са благосъстоятелност на съответния осигуряващ се. „ Това физическо лице има право на благосъстоятелност върху тях и затова може да се разпорежда, както откри за добре, защото пълномощието на предписание е наложителен детайл от имуществените субективни права, каквото несъмнено е правото на благосъстоятелност. С оглед на това всяко лице е свободно да се разпорежда с имуществото си след гибелта си в интерес на всяко лице, което реши, че следва да получи завещание в качеството си на негов правоприемник “, декларират юристите. Те акцентират, че изключването от кръга на наследниците на парите от персоналната партида за втора пенсия на братята и сестрите, а и на опцията за завещаването им, погазва правото на благосъстоятелност и правото на заместничество.

Кой има право да наследи самостоятелната партида на умряло лице, обезпечено в пенсионен фонд е въпрос, който надалеч надвишава мащабите на една запетая. Пенсионните сдружения към този момент ръководят над 15.8 милиарда лева Те към момента не изплащат всеобщо пенсии, само че единствено за един месец – юни 2020 година, един повсеместен фонд – " Доверие ", е изплатил 901 628 лева на 321 наследници на умряли лица, обезпечени за втора пенсия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР