снимка БулфотоИма идея всички български съдилища да затворят врати от

...
снимка БулфотоИма идея всички български съдилища да затворят врати от
Коментари Харесай

Идея: Съдилищата да са във ваканция от 15 ноември до Нова година

снимка Булфото

Има концепция всички български съдилища да затворят порти от 15 ноември до 31 декември 2020 година Всички каузи за този интервал да се отложат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г. Такава концепция за смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията, обмислят депутати, научи

Целта е да бъде лимитирано разпространяването на COVID-19 в правосъдната система, което през последните седмици е лавинообразно. Тестовете на от ден на ден магистрати са позитивни за ковид, като положението на някои е тежко.

Дали ще бъде импортирано сходно предложение за смяна на закона за изключителното състояние, ще се разбере най-късно на 3 ноември, когато изтича срокът за това.

Както е известно, тази година правосъдната почивка, която по закон е от 15 юли до 1 септември, беше анулирана поради изключителното състояние, въведено у нас на 13 март поради пандемията от ковид.

Според данни от съдилищата отлагането на ваканцията е имало позитивен резултат, тъй като е разрешило разглеждането на каузи през лятото, когато заболеваемостта от COVID-19 беше ниска. Освен това интервалът, в който се разглеждаха стеснен брой каузи и се насрочваха малко съвещания, беше употребен от магистратите, с цел да изпишат актовете си. А на 13 май, когато изключителното състояние беше анулирано, естествената работа на съдилищата беше обновена.

Според член 329 от Закона за правосъдната власт през правосъдната почивка се гледат единствено следните каузи: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за прехрана, за наставнически права на ненавършили пълноправие деца и за нелегално уволнение; претенции за застраховане на искове, за застраховане на доказателства, за предоставяне на позволения и заповеди по Семейния кодекс, за назначение на необикновен представител; каузи по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за отбрана от домашното насилие; каузи, за които закон планува разглеждането в период, по-кратък от един месец; други каузи по преценка на административния началник на съда или прокуратурата или на министъра на правораздаването.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР