Снимка БулфотоХраненето на селскостопански животни с кухненски отпадък е не

...
Снимка БулфотоХраненето на селскостопански животни с кухненски отпадък е не
Коментари Харесай

До 3000 лв глоба, ако храните прасето с отпадъци от масата

Снимка Булфото

Храненето на селскостопански животни с кухненски боклук е освен неразрешено, само че и рисково за живота им, а стопаните им са застрашени от наказания.

Това споделиха в писмен отговор до БГНЕС от Българската организация за сигурност на храните във връзка въведената от преди ден възбрана да се хранят прасета с кухненски боклук в Русенска област.

Правилата за хранене на селскостопанските животни са написани в Регламент (ЕО) № 1069/2009, с който се дефинират изискванията за събиране, превоз, предпазване, преправка, приложимост, заличаване и стартиране на пазара на артикули от скотски генезис, които не са предопределени за консумация от индивида.

„ С член 11 от регламента се не разрешава храненето на селскостопански животни, разнообразни от животните с скъпа кожа, с кухненски боклуци или с фуражи, съдържащи кухненски боклуци или получени от кухненски боклуци.

Съгласно законодателството с определението „ кухненски боклуци “ включва цялата отпадъчна храна от обекти за публично хранене и от кухни, в това число централни кухни и кухни в семействата. Напълно е неразрешено и използването на употребявано олио за готвене от заведения за хранене ”, показват от БАБХ.

Според тях спазването на възбраната за изхранване на животните с кухненски боклуци е изключително значимо, като мярка против разпространяването на Африканска чума по свинете (АЧС).

„ Един от методите за заразяване на животните е посредством изхранването им с кухненски боклуци, които съдържат инфектирано месо, изключително при артикули от свинско месо, които не са обработени по подобаващ за неутрализиране на вируса метод. Вирусът на чумата може да остане заразен в продължение на 3-6 месеца.

Още повече, че възбраната за изхранване на модифицирани скотски протеини от един скотски тип на същия е въведена за ограничение проявата на канибализъм при животните ”, безапелационни са от организацията и прибавиха, че постигането на високо равнище на отбрана на здравето на хората и здравето на животните е една от главните цели на законодателството в региона на храните.

От писмото стана ясно още, че БАБХ прави надзор освен на веригата от фермата до потребителя, само че реализира надзор и във връзка с храненето на животните.

„ Контролът, който реализира БАБХ във връзка с възбраната за изхранване на селскостопанските животни с кухненски боклуци не се реализира единствено по отношение на откритите случаи на Африканска чума по свинете и не касае единствено този скотски тип.

Това е част от регулярния, плануван формален надзор на храненето на животните, който се прави от организацията ”, изясняват от БАБХ и прибавят, че контролът от тяхна страна се реализира посредством осъществяването на инспекции в животновъдните обекти (фермите) и включва и вземането на проби от фуражите, които се хранят животните, както и техните качество и сигурност.

„ При определяне на нарушение на възбраната за изхранване на животните с кухненски боклуци, БАБХ ползва административно наказателната наредба на член 57а от Закона за фуражите.

Санкцията при първо нарушаване за физическо лице е от 1000 до 3000 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец – от 3000 до 5000 лева ”, споделят в умозаключение от организацията.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 vasil66 (преди 2 секунди) Рейтинг: 1069 | Одобрение: 479 Как цялостен живот хората на село го вършат и внезапно стана рисково!!  Ухилен Напиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР