снимка: БулфотоГорещият североизточен вятър в последните дни предизвика бързо изсъхване

...
снимка: БулфотоГорещият североизточен вятър в последните дни предизвика бързо изсъхване
Коментари Харесай

Суховеят прегори масивите със слънчоглед и царевица в Добричко

снимка: Булфото

Горещият североизточен вятър в последните дни провокира бързо изсъхване на слънчогледовите и царевичните масиви в Добричкия район и редуцира доста добивите, заяви на Българска телеграфна агенция ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите й в прегорелите полета с маслената просвета на север от Каварна прибирането на реколтата към този момент е почнало при рандеман 50 кг на декар. Семето не е изхранено поради сушата, маслеността е ниска и търговците не демонстрират никакъв интерес към първата добита продукция, сподели ръководителят на браншовата организация.

Жекова добави, че до десетина дни жътвата на слънчогледа ще стартира в цялата област с прогноза добивът да доближи най-вече до 200 кг от декар.

Заради суховея евентуално редом със слънчогледа ще стартира прибирането и на царевицата, която съхне и всеобщо не са формирани кочани.

Добивите в другите масиви ще бъдат от нула най-вече до 400 кг от декар, счита ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според браншовата организация площите с двете култури в района доближават към 1 700 000 декара. Добричка област е измежду огромните производители в страната на маслодайно семе и фуражно зърно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР