Снимка БулфотоФизическите лица да обявяват фалит, ако не могат да

...
Снимка БулфотоФизическите лица да обявяват фалит, ако не могат да
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага физически лица да обявяват личен фалит

Снимка Булфото

Физическите лица да афишират банкрут, в случай че не могат да изплатят отговорностите си. Предложението е на омбудсмана Мая Манолова. По думите й сега просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 милиарда евро.

300 000 българи не могат да заплащат вноските си по заеми за повече от 6 месеца. Това демонстрира изследване, направено от началото на годината до момента, по поръчка на Българския институт за правни начинания. А за съвсем половината от тях повода е, че са останали без работа.

Голяма част от тези хора са изтеглили заем за ремонт на жилище, покупка на битова техника, кола, апартамент и даже за ежедневни потребности, като храна и медикаменти.

Ще го назоваваме Петър, тъй като не желае нито да загатваме името му, нито да демонстрираме лицето му. Преди години става гарант на другари, които не съумяват да погасят отговорностите. 8 години към този момент е преследван от финансови институции, които търсят парите.

„ Ние сме гаранти, взеха и нашето имущество и сега и аз и брачната половинка ми на практика сме на улицата, живеем по другари, по благосклонност, работим и на черно. Имаме почти един чувал облекла на гърба си ”, споделя пострадалият.  

За да не се стига дотук, омбудсманът предлага физически лица да могат да афишират персонален банкрут. А разновидностите са три.

Ако длъжникът има задоволително средства да си заплаща, да му бъде направен погасителен проект за най-малко 50 % от отговорностите за период от 3 до 5 години.

Ако  няма пари - да може да погаси борча си посредством имущество отново за същия интервал. А при положение, че няма и имущество- да разгласи неплатежоспособност, само че да не може да тегли кредити  и да бъде наблюдаван за 10 години от кредиторите, за да си заплати при нови приходи.

„ Аз считам, че жителите би трябвало да запазят несеквестируемостта  на единственото си жилище. Ако единственото жилище е първокласен парцел и не дава отговор на потребностите на фамилията, тогава биха могли да бъдат подхванати деяние с продажба на идеални елементи, или да се размени с друго жилище, отговарящо на потребностите ”, съобщи Мая Манолова.

Според ЧСИ би трябвало да има промени, само че да се откри добър баланс сред кредитори и длъжници.

„ Трябва да се основат механизми, само че не всеки, който подаде молба, да бъде разгласен във банкрут. Знаем, че сме страната на Андрешко ”, разяснява Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните правосъдни реализатори.

„ Изходът за хора като мен е сива стопанска система, емиграция или самоубийство ”, декларира Петър.  

Работата по законопроекта занапред следва, а Петър се надява скоро да не заема функционалността на безконечния дебитор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР