Снимка БулфотоФирмите да плащат авансови вноски за корпоративен данък на

...
Снимка БулфотоФирмите да плащат авансови вноски за корпоративен данък на
Коментари Харесай

ГЕРБ борят коронавируса: Фирмите ще плащат предварително данъци спрямо печалбата от 2018 г., дори и да фалират сега

Снимка Булфото

Фирмите да заплащат предплатени вноски за корпоративен налог въз основата на облагите си от 2018 година Това е едно от предложенията на ръководещите, импортирани преди окончателното приемане на Закона за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено на 13 март, написа " Свободна Европа " .

Новите оферти плануват също удължение на периодите за подаване на данъчни заявления и заледяване на концесиите и публичните поръчки.

Законопроектът беше признат на първо четене в сряда във типа, в който беше импортиран, а окончателното му утвърждение следва в петък. Преди това обаче депутатите показаха, че ще трансформират някои текстове. Ето част от импортираните оферти, които ще се разискват:

Данъците за компаниите

Едно от предложенията, импортирани от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), планува изплащането на месечни и тримесечни предплатени вноски за корпоративен налог въз основата на данъчната облага, заявена за 2018 година

В момента компаниите сами дефинират размера на този налог, а законодателните промени плануват това да бъде осъществявано служебно от Национална агенция за приходите за първите шест месеца на 2020 година

Авансови вноски няма да се вършат от компании с доходи под 300 хиляди лева или новоучредени сдружения.

Срещу тези оферти към този момент се оповестиха организации на бизнеса, тъй като това значи компаниите да заплащат налози като за интервал, в който са имали естествени доходи, а упованията са в околните месеци приходите им мощно да намалеят.

Данъчни отсрочвания

Друго предложение на ръководещите предвижа удължение на периода за подаване на годишните данъчни заявления за 2019 година Според в този момент настоящите правила всички физически лица би трябвало да подадат данъчна декларация до 31 март, а юридическите - до 30 април. Предложението е срокът за всички да бъде продължен до 30 юни 2020 година

Предлага се също отстъпката от налога за довнасяне на физическите лица да може да се употребява до 31 май, а не до края на март. Става дума за 5-процентната отстъпка, употребена при електронно подаване на данъчната декларация и погашение на дължимите суми.

Удължава се и срокът на отстъпката за локалните налози и такси. Ще могат да бъдат спестени 5% от дължимото, в случай че бъде направено изцяло заплащане до края на юни. Също до тогава се планува и удължение на периода за заплащане на корпоративния налог.

Обществени поръчки и концесии

Управляващите от ГЕРБ оферират също да бъдат спрени всички публични поръчки. Изключение се планува единствено за търговете, които са свързани с неотложни ограничения за живота и здравето на хората, националната сигурност и защитата. При подобен сюжет могат да се афишират и други процедури, само че това ще става единствено с разрешението на министъра на финансите.

Вече течащите процедури ще бъдат замразени, което значи, че оценителните комисии няма да преглеждат документите, а компаниите няма да могат да подпишат контракти, даже към този момент да са класирани. Мярката ще бъде в действие до анулацията на изключителното състояние, плануват предложенията.

Сред импортираните от ръководещите оферти има и такова за смяна на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Предлага се поради оповестеното изключително състояние периодите на влезлите в действие контракти за концесия и наем да могат да бъдат удължени „ с подобаващ период до една година “, без да се дължи в допълнение възнаграждение.

Също по този начин по време на оповестеното изключително състояние концесионерите и наемателите могат да не извършват някои или всички свои отговорности по поддръжка на плажовете след отправено стимулирано документално искане до министъра на туризма и приемане на съответното позволение.

" Необосновано високи цени "

Опозиционната Българска социалистическа партия предлага промени в Закона за отбрана на потребителите, които да защитят хората от " голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия ". За доказателство ще би трябвало да бъдат предоставяни записи в касовите апарати или получени по банков път заплащания за последните 3 месеца.

Законът за ограниченията по време на изключително положение ще официализира въведените сега ограничавания и ще добави нови. Забранено е да се посещават заведения, затворени са комерсиалните центрове, не работят учебни заведения и университети. Забранени са и всички всеобщи мероприятия.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР