снимка БулфотоЕкип от специалисти, членове на клуб Просперитет, излязоха с

...
снимка БулфотоЕкип от специалисти, членове на клуб Просперитет, излязоха с
Коментари Харесай

Специалисти: Бюджетът на България за следващата година е най-рисковият след Жан Виденов

снимка Булфото

Екип от експерти, членове на клуб " Просперитет ", излязоха с сериозно мнение по отношение на държавния бюджет за идната година. " Това е най-рисковият бюджет от 1997 година насам. Нито едно държавно управление по-късно на Жан Виденов не си е разрешавало подобен напредък на недостига и дълга, пишат със угриженост в свое намерено писмо до медиите и жителите от клуба, представено от.

С този бюджет се поставя завършек на необятно прокламираната финансова непоклатимост. Мерките не са ориентирани към възобновяване растежа на стопанската система и/или избавяне на дребни и междинни компании от банкрут, а са искрено предизборно харчене в големи размери. Реформи няма, даже към този момент няма и рекламация за такива.

Най-голяма угриженост будят:

1. Близо 4,9 милиардният бюджетен недостиг през идната година. Допълнителните разноски не са ориентирани към поддръжка на дребни компании да преживеят рецесията, а ще бъдат прахосани за популистко-
предизборни цели.

2. Общият бюджетен недостиг за 2020 година и 2021 година ще бъде към 10 милиарда лева, което заплашва финансовата непоклатимост. Това е антирекорд в новата история на България.

3. Фактът, че предстоящите доходи в бюджета през 2021 година,нарастват с 2 милиарда лева, не може да компенсира големия недостиг.

4. Огромното повишаване на държавния дълг: от 22 милиарда през 2019 година, до 38 милиарда лева през 2023 година Това няма по какъв начин да не се отрази отрицателно на кредитния рейтинг на България и има основна заплаха да докара до повишаване на кредитирането.

5. Предизборно увеличените със 7,8 милиарда лева разноски

6. Огромните дефицити и задължения, които ще доведат до увеличение на налозите

7. Предвидената втора актуализация на бюджета за 2020 година, която още повече ще усили недостига.

8. Очакваните сред първо и второ четене още популистки разноски.

9. Липсата на всевъзможни промени - бюджетът е плануван все едно няма да се наложат нови рестрикции поради световната пандемия. Това го прави извънредно рисков.

Безразборното популистко и предизборно харчене посредством бюджет 2021 ще има тежка икономическа цена. Антикризисните ограничения няма да могат да я понижат. Ще има спомагателен спад на стопанската система, и то във време, в което някои страни ще стартират своето възобновяване.

Настояваме държавното управление главно да преработи проектобюджета за 2021 година, преди да го внесе за гласоподаване в Народното събрание.

Клуб " Просперитет ":
Калин Манолов - публицист
Мартин Димитров - макроикономист
Христослав Ангелов - микроикономист
инж. Бойко Бочев - предприемач
Николай Кюркчиев - икономист
Петър Славов - юрист
Йордан Стоянов - IT експерт

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР