Снимка БулфотоДва дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността

...
Снимка БулфотоДва дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността
Коментари Харесай

Рекорд: Два дни в България плащаме най-скъпия ток за промишлеността

Снимка Булфото

Два дни в България плащаме най-скъпия ток за индустрията в Европа. Бизнесът реагира незабавно. В отворено писмо до премиера, работодателите настояват, че скокът в цените на тока слага пред риск производството, а обстановката в енергетиката може да е пагубна за българската стопанска система, съобщи Нова тв.

В хлебопекарна в Благоевград цикълът на произвеждане е непрестанен. От компанията настояват, че за последните два дни са похарчили с пъти повече за ток. Рано е да се приказва за банкрути, само че загубите към този момент са факт. Затова работодателите упорстват да се положат старания разноските на държавните централи да бъдат понижени.

Бизнесът желае съответни отговори на съответни въпроси - като да вземем за пример „ Какво наложило свиването на предлагането на сила от страна на НЕК над три пъти? ” Настояват и за  обезщетения за промишлеността.

Цената на промишления ток в сряда у нас е надхвърлила 84 евро за мегават час. Такава е била цената, когато е била направена поръчката по схемата " ден по-рано ".  Днес по същата скица сумата за мегават час е близо 67 евро. През това време в страни като Германия, Швейцария, Чехия и Словакия за индустриален ток заплащат под 45 евро за мегават час.

„ Не е обикновено ние, нашата страна – България, да е най-скъпата в границите на Европейския съюз. Ние сме по-скъпи и от Гърция. На 8 май, и в прилежащите Румъния, Германия, Франция няма толкоз скъпа електрическа енергия ”, разяснява специалистът на Национално представителните работодателски организации Константин Стаменов. Заради шоковите цени бизнесът е подготвен на митинги. „ Очакваме министерството на енергетиката да оповести какви ограничения подхваща ”, добави още той.

Представители на бизнеса, които употребяват точно индустриален ток, към този момент регистрират съществени загуби. „ Накрая всичко отива на гърба на народа, тъй като не можеш да издържиш няколко нараствания и да не вдигнеш цената. Всичко се отразява на хората ”, разяснява хребопроизводителят Димитър Бакалов.

Според бизнеса, повода за скъпия ток са внезапните спадове на предлагането на електрическа енергия от НЕК.

„ Това е извънредно, това може да убие нашата промишленост. Затова ние настояваме да се подхващат ограничения, да се пуснат мощности, които да могат да компенсират незадоволителното търсене. Такива мощности има, има блокове в „ Марица Изток 2 ”, само че най-много енергетиката би трябвало да си реши какво тъкмо да направи, само че би трябвало да успокоят пазара ”, разяснява Константин Стаменов.

От Министерство на енергетиката обявиха пред NOVA, че на този стадий няма да разясняват рекордното повишаване на тока. От КЕВР пък обявиха, че става дума за свободен пазар. 

Поскъпване на тока за битови потребности, най-малко в такива размери и най-малко към този момент, няма да има. „ КЕВР може да каже дали токът за потребителите ще нарастне или не. Но аз, доколкото разбрах, от изявленията на господин Иванов, ще бъде в границите на инфлацията. Защото ние сме основали буфери, посредством този Фонд за енергийна сигурност ”, съобщи ръководителят на Парламентарна комисия по енергетика Валентин Николов.

При всички случаи, обаче, скокът на тока за бизнеса ще се отрази на цените на съществени артикули и услуги.

От 1 – ви юли дребните фотоволтаични централи, както и топлофикациите, ще продават създавания от тях ток на свободния пазар. Това стана допустимо след признатите на второ четене промени в Закона за енергетиката. Те бяха направени в отговор на митингите на бизнеса против фрапантните скокове в цените на тока на свободния пазар при започване на годината, когато растежът стигна над 300%. С признатите промени потребителите на електрическа енергия ще могат да ревизират потреблението си на ток онлайн посредством монтиране на „ интелигентен “ електромер.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР