снимка БулфотоДоверието в ЕС като стожер на върховенството на закона

...
снимка БулфотоДоверието в ЕС като стожер на върховенството на закона
Коментари Харесай

Politico: Корупцията и олигархията рушат доверието на българите в ЕС

снимка Булфото

Доверието в Европейски Съюз като стожер на върховенството на закона е под въпрос поради неспособността му да реагира на спираловидната корупционна рецесия в България. Това мнение изрази пред изданието Politico лидерът на реформаторската партия, чиято акция против корупцията даде началото на огромни улични митинги, които се организират всяка вечер в продължение на съвсем пет седмици, написа actualno.com .

Христо Иванов - някогашен министър на правораздаването, който в този момент оглавява партията „ Да България “, упорства Брюксел и Берлин да поемат отговорност за това, че помогнаха българската правосъдна система и основни институции да бъдат предадени в ръцете на олигархична мафия.

Като се смекчават констатациите от наблюденията върху правосъдните промени, се подхранва корупцията с европейски фондове - Европейски Съюз има защо да дава отговор, счита той.

„ Ако Европейски Съюз не е в положение да подсигурява спазването на минимални стандарти за господство на закона в една слаба държава-член като България, кой би имал изгода? ”, попита Иванов в изявление за Politico.

Според него, Европейската комисия, която би трябвало да работи като поръчител на контракта за Европейски Съюз, „ съзнателно си затваря очите за протичащото се в България “, макар че европейските фондове поддържат виталната мощ на мафията. „ Това равнище на завладяване на страната в България стана допустимо единствено поради лесното потребление на средства от Европейски Съюз “, счита той.

През последните няколко месеца беше показана една невиждано ясна картина по какъв начин кръг от олигарси сътвори паралелна страна в България, която упражнява власт посредством бизнеса, правосъдната система, медиите, полицията и службите за сигурност. Генезисът на българската мафия би трябвало да се търси в разследващите служби от епохата на комунизма, която се възползва от безсилието на правосъдния контрол на Европейски Съюз, с цел да разшири обсега си, употребявайки закани и компромати.

Европейските водачи явно мълчат за увеличаващите се доказателства, че една страна от Европейски Съюз безочливо подценява демократичните и правни правила на блока и пропуснаха да разкритикуват София поради бруталните дейности на полицията против протестиращите против корупцията и нападенията против публицисти.

Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, тъй като министър председателят Бойко Борисов, който протестиращите виждат като проводник на злоупотребите, е решителен съдружник на християндемократите на немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в Европейски Съюз. Брюксел и Германия считат бившrs бодигард за благонадежден в връзките с Турция, счита Иванов.

Той оприличи обстановката на империя, която разрешава граничната ѝ политика да се управлява от локалните военачалници.

Подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава прекомерно на ниска цена доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото равнище на съдействие, без да бъдат толкоз безпринципни и без да деморализират българската общност, твърди политикът.

Основните упования на българското общество не са свързани с даването на пари от Брюксел, за които Борисов често се хвали, че е обезпечил. Хората желаят Европейски Съюз да помогне за спасяването на опорочената правосъдна система и упорстват в подмяна на средствата да се изисква прогрес в битката против корупцията.

Борисов е очаровал Меркел с непоколебимата си преданост към ЕНП и като работи като благия „ простак “ по време на срещите на върха на Европейския съвет. Вероятно Борисов ѝ припомня за приветливите компаньони, с които източногерманците са се срещали по плажовете на България при пътуванията си по времето на социализма – „ общителен като пиколо със характерен балкански сексапил ”.

Според представител на политическата партия на Борисов ГЕРБ, „ няма приемливост към корупцията в ГЕРБ и държавното управление ”. Премиерът Борисов неведнъж е заявил, че няма да отбрани никого, упрекнат в корупция.

Борисов се старае да се показа като човек, който пази изразходването на еврофондовете да става по разпоредбите, откакто през 2008 година поради корупцията в държавното управление на Социалистическата партия те бяха орязани. Той е изключително горделив с автомагистралите, построени по време на мандатите му с пари от Европейски Съюз.

Иванов и протестиращите концентрират вниманието си върху ролята на двама видни подмолни властови брокери от етническата турска партия - някогашния водач на партията Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски.

Иванов провокира актуалната вълна от митинги – най-големите за последните 7 години, като провежда акция, с която сподели по какъв начин Доган е завзел нелегално сектор участък от бреговата линия и употребява държавна защита, макар че не извършва държавни функционалности.

След като Иванов дебаркира на 7 юли с гумена лодка на плажа, Доган и Пеевски се отхвърлиха от бодигардовете си, а ръководителят на службата за защита подаде оставка.

Борисов не е податлив да провокира Доган и Пеевски, а протестиращите приканват за оставката му частично поради връзките му с двамата. Иванов разказва реда в страната по следния метод: „ Борисов е цар през деня, Пеевски е цар нощем. “ Лидерът на ГЕРБ упорства обаче, че държавното управление и етническата турска партия не са в коалиция.

Най-голямото безпокойствие основава правосъдната система, защото се появяват от ден на ден свидетелства за това по какъв начин правосъдната система е употребена като инструмент за закани, изнудване и вдишване на надзор. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове приканват освен за оставката на Борисов, само че и за тази на основния прокурор Иван Гешев. И двамата, обаче, дадоха да се разбере, че няма да правят отстъпка.

Иванов акцентира, че Европейски Съюз не може да се преструва, че нарушаванията на върховенството на закона в България са вътрешен проблем, изключително откакто страната беше в такава неразбория с помощта на неуспеха на механизма на Европейски Съюз за съдействие и инспекция на правосъдната промяна. Комисията в последно време дава на България необичайно позитивни отчети, до момента в който доказателствата сочат, че поглъщането от страна на мафията се задълбочава.

„ Това не е вътрешен въпрос, тъй като най-голямата, най-лесната корупция се отнася до европейските фондове “, разяснява Иванов и добави, че отговорността на България в границите на Европейски Съюз има обилни последици за единния пазар, изключително в комбиниране с проблеми като контрабанда, проведена престъпност и тероризъм.

„ Корупцията в България е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин… Може да дойдете на отмора в България и да се окажете посетител на неналичието на господство на закона; може да имате бизнес в България и той да бъде откраднат от вас ”, изяснява той.

Иванов подаде оставка като министър на правораздаването през 2015 година, когато опитите му да форсира провеждането на правосъдна промяна в държавното управление на Борисов бяха осуетени. Той акцентира, че не получава поддръжка от Европейски Съюз.

„ Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов желае промяна. Исках да видя, дали в случай че има същински модернизатор в министерството на правораздаването, ще получа задоволително европейска поддръжка ”.

„ Имаме огромен опит в това да се опитаме да притеглим вниманието на способените институции към злоупотребите с еврофондове, които са извънредно великодушни с България. Някой в Берлин си прави цинично сметки - милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да купуваме услугите на Борисов и да го държим постоянен... на кого му пука за някакви „ видове “? “

В отговор на рецензиите на Иванов по отношение на механизма за съдействие и инспекция, Европейската комисия съобщи, че България е постигнала „ задоволителен “ прогрес в правосъдната промяна, в сходство с уговорките си след присъединението към Европейски Съюз, само че към момента се нуждае от „ дълготрайно “ използване на промените за „ правосъдна самостоятелност и битката против корупцията. "

Сега Иванов се надява, че парламентарните избори, които би трябвало да се проведат най-късно напролет, ще дадат нов тласък за реформирането на правосъдната система.

Наблюдавайки митингите, наподобява, че е избухнала война сред самите олигарси. Гешев и прокурорите се показват като хора, които работят против корумпирани магнати, до момента в който олигарси и предприемачи, които са станали обект на интереса на правораздаването, излизат обществено с разкази за изнудване със закани. В опит да подкопае легитимността на протестното придвижване, правосъдният лагер упрекна разследваните предприемачи, че финансират стачкуващите, сходно на хазартния бос Васил Божков.

Според Иванов, това замеряне с тиня измежду елита е знак, че олигархичната система е стигнала до своя край.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР