Снимка БулфотоДокато наши работници ходят да се трудят по строежите

...
Снимка БулфотоДокато наши работници ходят да се трудят по строежите
Коментари Харесай

Сръбски дюлгери тръгнаха на гурбет у нас

Снимка Булфото

Докато наши служащи вървят да се трудят по градежите в Германия и Белгия, сръбски дюлгери започнаха да търсят прехранване на гурбет в България.

Това стана ясно, откакто строителна компания отнесе наказания от общо 16 000 лв. за осем незаконни служащи от Сърбия, които санирали жилищен блок по Националната стратегия за енергийна успеваемост на улица " Хан Аспарух " в Смолян, оповестява " Марица ".

Нарушенията са установени от трудови инспектори на 3 април т.г. При инспекцията те открили, че чужденците слагат изолираност и мазилка, качени на строителното скеле на блока, и след инспекция на документите въпросната компания е глобена за осем такива служащи. Те били наети против 500 лева на месец, което удостоверили и в заявления. От сектора обаче се съмняват, че това са задачите им заплати. Фирмата нямала позволение от Агенцията по труда, каквито са условията за наемане на лица от трети страни отвън Европейския съюз. За всеки незаконен служащ на сдружението е натрапен акт с 2000 лв. глоба, които Районния съд в Смолян удостовери. В правосъдна зала сърбите настояват, че обитават легално посредством свое сдружение, което обаче е записано ден след инспекцията на трудовите инспектори, добави Пик.

В края на септември т.г. наказания от общо 9000 лв., наложени от Инспекция по труда за незаконни непознати служащи, бяха доказани и от съда в Чепеларе. Те бяха за шестима украинци и молдовци, които посредством фондация работили в хотел в Чепеларе и ресторант в Пампорово.

19 случая на незаконни непознати служащи са открити от края на 2016 година досега от Инспекция по труда в Смолян, заяви Емилия Даракчиева, шеф на Инспекцията по труда в града. Два от тях са в хотелиерството, останалите са в строителството. От тях има няколко случая, при които български компании пробвали да заобиколят законодателството на Европа за жители на трети страни. Те наемали чужденци отвън Европейски Съюз на трудов контракт и ги командировали в Германия, Франция и други страни в Европа, като по този метод пробвали да избегнат разрешителното, което би трябвало да имат служащите. Те също са санкционирани по 2000 лв. за всеки служащ без нужното позволение.

През зимния сезон и инспектори по труда от Пловдив също взели участие в инспекции и те настрана имат установени случаи на незаконни непознати служащи в Пампорово, означи Даракчиева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР