Снимка: БулфотоДоходите трябва да бъдат увеличени номинално с 12-15% през

...
Снимка: БулфотоДоходите трябва да бъдат увеличени номинално с 12-15% през
Коментари Харесай

КНСБ: Продавачка трябва да взема 1600 лв., до 3 г. средната заплата трябва да е 1000 евро

Снимка: Булфото

Доходите би трябвало да бъдат увеличени номинално с 12-15% през всяка от идващите три години година. До 2022 година междинната работна заплата би трябвало да доближи 1000 евро и 450 евро минимална работна заплата. Това за нас е безусловно допустимо и изпълнимо, стига да има съответни дейности на държавните управления и на частния бизнес. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция, на която беше показан Годишният отчет по групово договаряне на заплатите за 2018 година и упованията за растежа им през 2019 година, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Силното ползване през миналата година беше докара до в допълнение търсене на работна мощ. Имаме парещ пазар на труда, който в допълнение се нагорещи, изключително в промишлеността. Вече към 35% от предприятията в промишлеността декларират, че има дефицит на работна мощ. Това докара до повишаване и на приходите. Общо нарастването е към 9,4%. Явно поради по-високата инфлация действителният растеж на междинната работна заплата е към 6,4%, съобщи Димитров.

Увеличението, което си поставихме като цел предходната година, беше приблизително 12%, тъй че в някаква степен се приближаваме през актуалната година. 12-15% е нашата рекомендация към синдикатите по места да изискат през актуалната година. Нашата акция, която водим от преди няколко години, считаме за относително изпълнена. Не сме изпълнили задачата си, само че сме много близо. В последните седем години заявявахме, че заплатите би трябвало да се вдигнат посредством преразпределение на добавената стойност сред капитала и труда. От 2012 година до момента тази наклонност в създаденото като цяло се измества в интерес на труда, въпреки и по-бавно в сравнение с ни се желае. Показателят в това е отношение е отплата на наемния труд в брутния артикул, който мина 100 милиарда лв. през 2018 година. През 2012 година този индикатор е 36,9%, а през 2018 година отношението е 43,1%. Повече от 7 милиарда лв. са минали от капитала през труда. Това е съвкупният резултат. Това не стига, едно действително съответствие, каквото е в Германия, е 50-55%. Тоева би трябвало да се гони като пропорции сред труда и капитала от общо творби артикул, уточни синдикалистът.

Покритието с групово трудово договаряне е към 30%. Договорените заплати, които ние договаряме, се отнасят за съвсем 700 000 души. Най-общо тези цифри се разпределят сред действителния и бюджетния бранш повече към бюджетния, по-малко към частния, за огромно страдание. С това покритие, по данни на Националния статистически институт, наетите и получават междинна брутна заплата с 12% спрямо тези в съпоставими браншове, където няма синдикати и групови трудови контракти. Целта е да удвоим покритието, което имаме сега. Това е единственият метод без стачка и пердах по улиците да се разпределеи заслужено добавената стойност сред труда и капитала. Ние сме дали преди два месеца съответни оферти при министъра. Това за нас е извънредно значимо, това е пътят, посредством който хората могат да реализират правдивост на работното си място, това е индустриалната народна власт, да имаш право на глас на работното си място. Час по-скоро през правната рамка да подобрим механизмите и да осигурим по-добро покритие във всички браншове на стопанската система, акцентира президентът на КНСБ.

Трябва да се разработят модели на договаряне на заплата за прехрана. Вече няма време или поле за отсрочване, ние ще предложим нашето виждане още през тази година. Има такива модели. Според нас тези модели би трябвало да станат водещи при договарянето на какви заплати хората би трябвало да получат, с цел да живеят относително почтено в България. В София някои оферират заплати за продавачки в София 1300-1500 лв., само че съгласно нас би трябвало да е 1600 лв., сподели още Пламен Димитров.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР