снимка БулфотоДо 2-3 седмици в парламентарната зала влиза закона, с

...
снимка БулфотоДо 2-3 седмици в парламентарната зала влиза закона, с
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: До 2-3 седмици 10-годишната давност на дълговете влиза в парламентарната зала

снимка Булфото

До 2-3 седмици в парламентарната зала влиза закона, с който ще се гласоподава приемането на 10-годишната отминалост на отговорностите за физическите лица. Само след няколко дни текстовете ще се гледат на правна комисия, а оттова влизат за дефинитивно утвърждение. Това съобщи пред депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

В четвъртък той внесе обещания общ план на патриотите на закон за персоналния банкрут, който се чака да добави регулацията по тематиката с така наречен " безконечни длъжници ".

Край на безконечните длъжници

За разлика от плана за персоналния банкрут, който занапред ще се разисква с ГЕРБ, текстовете за безспорната отминалост, които към този момент бяха признати на първо четене, имат политическата поддръжка на партията на Бойко Борисов. Това е реалност, независимо че против концепцията има големи рецензии от правните среди, както и от куп професионални организации. Негативно мнение бе получено и от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Предложението на ГЕРБ и патриотите е с приключването на 10-годишен давностен период да се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането на отминалостта, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се единствено две изключения – когато отговорностите са насъбрани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от " непозволено увреждане " и " безпричинно обогатяване ". Според Веселинов сред първо и второ четене ще има корекции по текстовете, които щели да отразят част от забележките.

Междувременно, сътрудника на Веселинов – Христиан Митев от НФСБ към този момент е внесъл предложение, с което безконечните длъжници в заварено състояние ще могат да се оттърват и по-рано от " дълговото иго ". Предвижда се за тях 10-годишната отминалост да тече от момента на влизане в действие на акта, с който е открито и прието вземането на кредитора.

В плана за персоналния банкрут на патриотите пък се предлага по-дребните безконечни длъжници – със отговорности до 200 000 лева, да се оттърват от робството за още по-кратък период – до 5 години. Това е интервалът, в които кредиторите ще могат да се опитат да си възстановят част от вземанията. И двете хрумвания са извънредно противоречиви, тъй като пораждат рецензии, че не са намерили добър баланс сред правата на кредиторите и длъжниците.

По принцип България получава непрекъснати рецензии от Европейската комисия, че няма никакво законодателство, ориентирано към решение на казуса с безконечните длъжници. Регулацията е наложителна и поради евродиректива, която България би трябвало да вкара до 17 юли 2021 година Преди няколко години ексомбудсманът Мая Манолова предложи акуратен законопроект за персоналния банкрут, който бе разработван повече от година благодарение на съдии, юристи и доста специалисти. Той обаче не стигна до на никое място, тъй като не бе припознат от нито една политическа мощ.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР