Снимка БулфотоДо 1 000 лева глоба за стопани на агресивни

...
Снимка БулфотоДо 1 000 лева глоба за стопани на агресивни
Коментари Харесай

До 1000 лева глоба за куче без намордник

Снимка Булфото

До 1 000 лв. санкция за стопани на нападателни кучета, които ги разхождат без каишка и намордник. Това гласоподаваха единомислещо на първо четене депутатите от Комисията по земеделието на Народното събрание. Промените регламентират по какъв начин притежателите на кучета ще могат да ги извеждат безвредно за близките, заяви Нова тв.

Ако сте решили да разхождате кучето си на детска площадка или на място, на което има този знак, то би трябвало да знаете, че санкцията към този момент ще е 500 лв.. Санкции ще има и за кучета над 5 кг., разхождани без каишка, както и за нападателните домашни любимци без намордник. Причината за по-строгия надзор станаха серията от произшествия в последните седмици на хора, нахапани до гибел от кучета.

Младата майка Ива съчетава разходката на открито с бебето с тази на домашния си любим. Затова и постоянно вървят на детската площадка.

" На каишка стои, тъй като децата желаят да го разхождат, другояче по принцип си разрешавам да го разхождам без каишка, защото е извънредно добър ", сподели младата майка. 

Със своите 35 кг обаче самоедът попада в категорията на кучетата, които не могат да бъдат пускани. Стопанката му не е съгласна с ограниченията.  

" Не се мята на хора, не се мята на кучета. Аз не знам за какво ги разделят кучетата на килограми ", сподели още Ива.

" Считаме, че няма фрапантна опасност за публичния интерес едно куче до 5 кг., даже и да е без мотив, даже и да се затича към дете, не би могло да нанесе междинна или тежка телесна щета ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Глобите за извеждане на куче без мотив скачат от 100 на 300 лв., само че единствено в случай че животното е над 5 кг. За кучета, проявяващи експанзия, глобата се подвига от 100 на цели 1 000 лв.. А за разходка на неразрешени със знак места, стопаните ще заплащат не 100, а 500 лв.. Глобите не се отнасят за особено обособените места за кучета, както и при присъединяване в образование или съревнование.

Според фондация " Четири лапи " обаче липсва явен механизъм по какъв начин едно куче ще бъде определяно като " рисково ". " Много по-лесно ще е да се глоби надлежно държание, когато животното към този момент е показало експанзия и притежателят не е предотвратил това, а не авансово да се търси дали това куче вероятно е нападателно или не. Никой няма да тръгне с кантар да мери дали кучето е над 5 кг или не ", добави Явор Гечев от фондация " Четири лапи ". 

Въпреки съпротивата на неправителствените организации, законодателите одобриха измененията с 21 гласа " за ", 0   " срещу " и без въздържали се. Сега следва измененията да бъдат гласувани и от депутатите  в пленарната зала. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР