Снимка БулфотоДнес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният,

...
Снимка БулфотоДнес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният,
Коментари Харесай

На Разпети петък след дълги страдания Исус Христос е бил разпънат на Кръста

Снимка Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. В този ден Христос претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. Това е денят, в който е разпънат на кръст почтеният Исус Христос - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество ", написа Българска телеграфна агенция.

На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която слагат стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете се прави опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната работа се четат дванайсет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим. Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното свещенодействие в храма се съпреживява Христовата гибел - изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови.

Едно от песнопенията, което е признато да се извършва на службата на Велики петък, се назовава " Плачът на Богородица ". Тази молитва се чете в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя наследник и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я поставя в " гроба " - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР