Снимка: БулфотоДепутатът от Демократична България Иво Мирчев нападна остро премиера

...
Снимка: БулфотоДепутатът от Демократична България Иво Мирчев нападна остро премиера
Коментари Харесай

Иво Мирчев обвини правителството на Бойко Борисов в купуване на предизборен комфорт

Снимка: Булфото

Депутатът от " Демократична България " Иво Мирчев атакува остро премиера Бойко Борисов и неговото държавно управление. В пост във фейсбук той разкри, че има " притеснителни данни " по отношение на осъществяването на държавния бюджет за 2021 година и положението на фискалния запас.Той упрекна държавното управление на Бойко Борисов в пазаруване на избирателен комфорт с по-високи заплати и прехрана на администрацията и ориентиране на финансовите разноски и прехвърляния към общините за асимилиране от дежурните партийни компании, пълнещи чекмеджетата на премиера в оставка.

Ето какво означи написа той::

" По отчетни данни на МФ към 28 февруари държавният бюджет записва касов недостиг в размер на 412 млн. лева, като за същия интервал на предходната година държавният бюджет е отчел остатък в размер за 970 млн. лева Спрямо предходната година имаме утежняване на фискалната позиция с общо 1.38 милиарда лева - безспорен връх за последните години.

На какво се дължи това утежняване:

На по-ниски данъчни доходи се дължи единствено 124 млн. от тези 1.38 милиарда лева

На по-високи разноски - 340 млн. лева:

138 млн. за личен състав - нарастване на заплати за администрацията

68 млн. лева за прехрана на министерства и ведомства

159 млн. за финансови прехвърляния на министерства и ведомства

Общо 255 млн. повече от предходната година за прехрана на държавната администрация

За прехвърляния 845 млн. лева:

Към обществено осигурителни фондове (НОИ и НЗОК) 536 млн.

Към общини 192 млн. лева

Други прехвърляния 90 млн. лева

Общо 282 млн. повече от предходната година за общинска администрация и други.

Като сумираме получаваме, че за първите 2 месеца от 2021 година държавното управление на Борисов в изискванията на икономическа и здравна рецесия е направило повече разноски за заплати, прехрана и финансови активи на държавни и общински администрации в размер на 537 млн. лева Заключението е, че 40% от ресурса довел до повишаването на недостига по държавния бюджет за първите 2 месеца на 2021 година по отношение на 2020 година е отишъл към държавната и общинска администрация и присъдружните им действия.

По последни данни от Българска народна банка към 9 април т.г. средствата по фискалния запас в Българска народна банка доближиха 5.9 милиарда лева, което е най-ниската стойност на този индикатор за последните 7 години и сходни ниски равнища са регистрирани по времето на ръководството на държавното управление на Орешарски - 2014 година Това не е целия фискален запас, защото в него се регистрират с изключение на средствата в Българска народна банка, по този начин и вземанията от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разноски и средствата по специфичните сметки в банките. По последни публични отчетни данни на Министерство на финансите към края на февруари средствата в Българска народна банка са 7.99 милиарда лева, а целият запас е 8.8 милиарда лева

Заключението е, че аварийните средства по бюджетните сметки на практика се намират на дъното от времето на ръководството на Орешарски. Това значи, че идващото държавно управление ще би трябвало да разчита на емисия на дълг, с цел да финансира касовия недостиг, който както посочихме нагоре е във възходяща наклонност.

Именно тази констатация постанова незабавното внасяне от Министерство на финансите на настояща и изчерпателна информация пред Народното събрание.

Заключението е, че държавното управление в оставка не е провеждало ефикасно антикризисно бюджетно ръководство в изискванията на пандемия. Последните три месеца приоритет е приложимост на публични средства за пазаруване на избирателен комфорт с по-високи заплати и прехрана на администрацията и ориентиране на финансовите разноски и прехвърляния към общините за асимилиране от дежурните партийни компании, пълнещи чекмеджетата на Борисов. Промяната в недостига по отношение на 2020 можеше да е с 537 млн. по-ниска в случай че господин Борисов не беше в ръководството.

Затова една от първите стъпки на идващото държавно управление би трябвало да бъде преструктуриране и оптимизация на разноските за прехрана на държавната и общинска администрации, което ще се осъществя с преразглеждане и промени в разноските на държавния бюджет за 2021 година

Приоритет на икономическата и обществена политика през 2021 би трябвало да бъде не прехрана на администрацията и раздуване на заплащането на държавните служби, а ефикасна битка с пандемията и нейните здравни и социално-икономически последствия, в това число преразглеждане на ограниченията за подкрепяне на дребния и междинния бизнес, ограниченията за опазване на заетостта в частния бранш, механизмите за тяхното администриране и обезпечаване на тласъците за бързо икономическо възобновяване. Всичко това следва да се осъществя и посредством подобаваща бюджетна политика, която минава през актуализация на държавния бюджет ".



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР