Снимка БулфотоДържавата, в лицето на всички власти, е подценявала киберсигурността.

...
Снимка БулфотоДържавата, в лицето на всички власти, е подценявала киберсигурността.
Коментари Харесай

Гешев: Държавата подценява киберсигурността. Последствията от атака като в НАП могат да са тежки

Снимка Булфото

Държавата, в лицето на всички управляващи, е подценявала киберсигурността. Последствията от офанзива като в Национална агенция за приходите могат да са тежки. Това съобщи заместител основният прокурор Иван Гешев на форума „ Взаимодействие сред обществената и частна сигурност за противопоставяне на киберзаплахи “, съобщи вести.бг.

" До преди години в една банка имаше по няколко хакерски опита дневно, през днешния ден се стига до хиляди такива в страната. Това съставлява сериозна заплаха и за бизнесите, и за обществото ", сподели още той.

" Трябват законодателни промени, защото наказванията за компютърни закононарушения няма да дадат предварителна защита. Друго отчасти решение е да имаме специалисти, които да реагират в случаи като офанзивата против Национална агенция за приходите ", разкри Гешев.

" Не е моя работа да давам препоръки на държавната администрация, че следва да премисли цялата система за отбрана на компютърните си мрежи и базите си от данни. Главата, касаеща компютърните закононарушения се нуждае незабавно от ремонт ", съобщи основният прокурор Сотир Цацаров на форума.

" В рамките на към две седмици направих много срещи, сформирахме една работна група, която работи за промени в Наказателен кодекс и при започване на октомври месец ще бъде проведена среща и след необятен разбор ще предложим съответни текстове ", заяви вицепремиерът и ръководителят на Съвета по киберсигурността Марияна Николова.

" Не може за компютърни престъпения, наказванията да са до 2 години затвор и санкция 3000 лв. ", разяснява Николова.

" Благодарение на бързата работа на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата бързо разкрихме причинителя на офанзивата против Национална агенция за приходите. Разкрихме и методът, по който е станала офанзивата. Стана ясно и на всички, че това в действителност е сериозен проблем. Киберсигурността е толкоз значима, колкото и физическата сигурност ", разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР