Снимка БулфотоДържавата трябва да даде отговор на въпроса защо при

...
Снимка БулфотоДържавата трябва да даде отговор на въпроса защо при
Коментари Харесай

Манолова иска отговор защо в държавата с най-ниските налози горивата са най-скъпи

Снимка Булфото

Държавата би трябвало да даде отговор на въпроса за какво при най-ниските равнища на данъците у нас, цените на горивата не са най-ниските в Европа. Това съобщи пред публицисти във Велико Търново омбудсманът на Република България Мая Манолова, предаде  Радио „ Фокус “ – Велико Търново.

Манолова съобщи, че проблем има и митингите на хората го потвърждават. Според нея при сегашните стойности на налог добавена стойност и акцизите и при ниските индустриални разноски, дизелът и бензинът в България би трябвало да са доста по-евтини. „ Защо ние нямаме непрекъснато най-ниските цени на горивата. Това е отговор, който би трябвало да бъде даден от държавните институции и от който страната, явно през институциите, бяга. Ясно е, че в изискванията на свободна пазарна стопанска система не страната дефинира цените в това число на горивата, само че тук въпросът е дали ние в действителност сме в свободна пазарна стопанска система. Ако това е по този начин, сигурно щяхме да имаме най-ниските цени в Европа “, разяснява Манолова.

Тя добави, че сега има 23 страни на Стария континент, в които бензинът е по-евтин и още 10, в които това важи за дизела. По думите ѝ това значи, че нещо в конкурентната среда не е на ред.

„ Факт е, че от както хората стачкуват цените са паднали с 20 ст., значи може да се поддържат по-ниски цени. Не е съществено аз да кажа дали има картел, дали има монопол на избрани играчи. Има институции, които би трябвало да дадат отговор – има ли задоволително конкуренция, по този начин, че цените да се контролират по натурален метод. Това лято в Закона за административното контролиране още веднъж бяха ударени дребните – притежателите на дребни и междинни бензиностанции, за сметка на огромните. Препятствията пред свободната конкуренция стават от ден на ден. Става дума за пазара на горива и във връзка с държането на хранилища, произвеждане и дистрибуция и търговия. Това споделят жителите “, уточни още омбудсманът. Тя сподели още, че тези, които дължат съответни отговори, са държавните институции.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР