Снимка БулфотоДържавата ще плаща специализации на млади медици срещу ангажимент

...
Снимка БулфотоДържавата ще плаща специализации на млади медици срещу ангажимент
Коментари Харесай

Официално - глоба до 1500 лева, ако пушиш на закрито

Снимка Булфото

Държавата ще заплаща специализации на млади медици против ангажимент те да работят в България за период от три години. Ако не го изпълнят, те ще би трябвало да върнат парите, които страната е вложила в образованието им. Това плануват измененията в Наредба 1, които към този момент са обнародвани в Държавен вестник, съобщи trafficnews.bg .

Първоначалните хрумвания на Министерство на здравеопазването бяха специализантите, за които се заплаща прехрана да работят в болничното заведение, в която са специализирали за период сред 3-5 години. Финалните промени обаче плануват медиците да избират лечебното заведение. Изборът обаче ще е стеснен в лист избран от Министерство на здравеопазването. По този метод се отваря опция да се попълнят изчезналите фрагменти в общински и регионални лечебни заведения, в райони, в които има изострен недостиг на медицински експерти.

Ако специализантът не извърши това изискване, той ще връща парите за прехрана.

Комитетът за сигурност на Европейската организация по медикаментите - PRAC препоръчва нови ограничения за отбягване на неточности в дозирането, каквито са позволени, когато някои пациенти погрешно са приемали метотрексат - съдържащи медикаменти всеки ден, вместо един път седмично.

Новите ограничения включват ограничаване по отношение на това кой може да предписва тези медикаменти, по-открояващо се и видимо отразяване на предизвестията върху опаковката и даване на обучителни материали за пациенти и медицински експерти.

Професията на здравните посредници се легализира. Това става факт, откакто в Държавен вестник бяха обнародвани измененията в Закона за здравето, касаещи използването на специалността. Освен това влизат в действие и по-високи санкции за пушене на закрито.

Следващата стъпка към узаконяване на здравните посредници е разписването на изискаванията за активността им, което става с разпоредба на министъра на опазването на здравето. Дейността на здравните посредниците може да се подкрепя и от юридически лица с нестопанска цел, само че с потвърден опит в съответната област при условия, по ред и критерии, избрани с наредбата.

С оповестените промени се регламентират и глобите, които ще се постановат при използването на тютюневи и свързани с тях произведения на закрито. Управителите на заведения ще заплащат санкции в размер от 300 до 500 в случай че нарушат разрешат да се пуши на закрито. Освен това ще има и имуществена глоба от 1000 до 1500 лева, когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец, или с имуществена глоба от 3000 до 5000 лева, когато нарушаването е осъществено от юридическо лице. При наново нарушаване ще се постанова санкция от 500 до 1 000 лева, надлежно имуществена глоба от 1 500 до 3 000 лева – за едноличен търговец, и от 5 000 до 10 000 лева – за юридическо лице. Глоби ще отнесат и престъпилите закона.

Припомняме също по този начин, че преди дни здравният министър Кирил Ананиев предложи изцяло нов здравноосигурителен модел. Предложението е частни фондове с най-малко 500 000 пациенти конкурират Здравната каса. Според Ананиев с този вид на опазване на здравето жителите ще имат право на избор кой фонд да ръководи парите им и в коя болница да се лекуват. Конкуренцията пък ще усъвършенства контрола в системата.

Срещу предлагането се оповестиха НЗОК, разнообразни институции, съсловни и пациентските организации.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР