снимка БулфотоЧужди разузнавачи атакуват страната ни заради спора ни със

...
снимка БулфотоЧужди разузнавачи атакуват страната ни заради спора ни със
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС: Чужди разузнавачи ни атакуват заради Северна Македония

снимка Булфото

Чужди разузнавачи нападат страната ни поради разногласието ни със Северна Македония. Това излиза наяве от отчет на ДАНС, съгласно който има засечени сходни офанзиви предходната година. Докладът е утвърден от Народното събрание и част от него бе оповестена на уеб страницата на държавното управление, съобщи.

Споровете сред София и Скопие се изостриха през предходната година, откакто България наложи несъгласие върху старта на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Причината бе настояването на Скопие договарянията и документите да се водят на формалните езици на Европейски Съюз и “македонски ”, до момента в който София упорства на формулировката “конституционен език на РСМ ”. Освен това българското държавно управление желае да види прогрес в осъществяване на сделките от Договора за другарство от 2016 година, подписан от тогавашните министър председатели Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяна на учебниците по история, прекъсване на пропагандата и езика на омразата против България също са измежду изискванията за повдигане на ветото върху началото на договарянията.

В последните дни Зоран Заев изрази очаквания, че служебният кабинетът на президента ще преразгледа позицията на България и ще утвърди началото на договаряния с районен съд Македония през юни. Твърдата позиция обаче бе препотвърдена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Чуждите служби са се засилили в посока да маргинализират българската позиция, открила контраразузнавателната организация. В отчета обаче не се загатва кои тъкмо непознати служби работят против България “През 2020 година се засилват дейностите на някои непознати специфични служби като част от сложни старания за маргинализиране на български позиции в региона на външната политика, свързани с отстояване на националните ни ползи по линия на държавнотворчески детайл, какъвто е езикът, както и във връзка с историята и културата ни. Продължава интензивността за подкрепяне асимилационната политика по отношение на български общности зад граница в сходство с непознати национални доктрини ”, е констатацията в откритата част от отчета на ДАНС.

В последната година са нарастнали опитите за разузнаване в електронна среда, установяват още от службата. Това било закономерно, тъй като поради пандемията от ковид и затварянето на стопанските системи от ден на ден от дейностите на страната се правили онлайн. Заради преместването на живота онлайн обаче се ускоряват хибридните офанзиви и дезинформацията, установи ДАНС. Разпространението на дезинформация доближава извънредно необятни мащаби, се твърди в документа. В създалата се конюнктура доста по-активно са прилагани и инструментите на така наречен мека мощ, която включва и подходи, придобили известност като “дипломация на маските ” с геополитически съставен елемент, се споделя още в отчета на ДАНС.

“Дипломация на маските ” е термин, появил се през 2020 година, с цел да опише опитите на Китай да въздейства в Европа посредством изпращането на големи количества филантропична помощ под формата на защитни маски, костюми и лекарства. Подобни опити за оказване на въздействие реализира и Русия, която предходната година изпрати филантропични доставки с боен ескорт в Италия.

Коронавирусът да бъде употребен като оръжие, е новата мода измежду ислямските терористи, твърди отчетът на ДАНС, оповестен от държавното управление. Основните терористични структури остават “Ислямска страна ” и “Ал Кайда ”, се споделя в документа. Двете организации сега пробват да ускоряват въздействието си посредством офанзиви, откакто в последните години са изгубили фрагменти и територии. “Специфичен за интервала миг са самодейностите коронавирусът да бъде употребен като оръжие. Терористични организации включват в своята агитация апели за разпространяването му от инфектирани техни симпатизанти, а в darknet1 се разяснява предложение за продажба на нечисти с Коронавирус предмети. Като цяло обаче терористичните структури употребяват пандемията най-вече за пропагандни цели – показват я като наказване за инакомислещите и търсят благоприятни условия да злепоставят управляващите за предприеманите от тях ограничения ”, се споделя в отчета на ДАНС за 2020 година

Основните терористични закани за България са били опциите за навлизане на терористи на българска територия дружно с потоците на незаконни мигранти от Северна Африка и Близкия изток. По 60 сигнала месечно за терористична заплаха са получавани и обработвани през 2020 година в организацията. Увеличиха се опитите за осъществяване на хакерски атаки от държавни и неправителствени структури, както и за придобиване и разпространяване на оръжия за всеобщо заличаване, установи в своя отчет пък Държавна организация “Разузнаване ”. Затворените поради пандемията граници са принудили ислямските джихадисти да лимитират активността си най-вече до агитация в интернет, твърди тази специфична работа.

“Влошаването на икономическата обстановка в международен мащаб заради продължаващата пандемия от COVID-19 сътвори предпоставки за усилване на трансграничната проведена престъпност. Тенденцията за потребление на каналите за незаконен трафик през територията на Р България се резервира ”, се споделя още в отчета на ДАР.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР