Снимка БулфотоБолница Лозенец вече да не е към Министерския съвет,

...
Снимка БулфотоБолница Лозенец вече да не е към Министерския съвет,
Коментари Харесай

На първо четене: Болница „Лозенец” вече няма да е правителствена

Снимка Булфото

Болница „ Лозенец ” към този момент да не е към Министерския съвет, одобри на първо четене Народното събрание. Депутатите утвърдиха промени в Закона за лечебните заведения със 110 гласа " за ", 3 " срещу " и 53 въздържали се, съобщи Българска телеграфна агенция.

От „ Българска социалистическа партия за България " възразиха, че в законопроекта не се показва кой ще е новият принципал на болничното заведение.  „ За нас принципал на тази болница би трябвало да бъде Министерството на здравеопазването ", разяснява Георги Йорданов от левицата. Колегата му Георги Михайлов сложи въпроса по кое време ще бъде основана национална педиатрична болница.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изясни, че държавното управление се е отказало да употребява болница „ Лозенец "  като основа за основаване на детска болница и е готово тя да стане университетска към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". „ Между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат препоръчани текстове, които софтуерно да покажат по какъв начин тази болница от вторичен разпоредник по бюджета на Министерския съвет ще се трансформира в комерсиално сдружение и оттова в университетска болница към СУ ", уточни министърът. Той изясни, че в нея ще могат да се лекуват жители от цялата страна. „ Собствеността ще си бъде държавна, на СУ ще се даде правото на ръководство ", изясни Ананиев. „ Още тази година ще стартира строителството на детска болница ", съобщи още министърът. 

Председателят на комисията по опазването на здравето Даниела Дариткова обясни, че е значимо да има опция Министерският съвет да се освободи от уговорката да ръководи болница  „ Лозенец ", тъй като някои обстоятелства приказват, че тя не се менажира добре, и лечебното заведение има насъбрани отговорности. Тя изясни, че поддръжката на този законопроект ще разреши прехвърлянето й от Министерски съвет към СУ. По думите й по този метод ще се резервира клиничната база и университетският състав и по никакъв метод няма да се заплаши действието на Медицинския факултет на СУ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР