Снимка: БулфотоБлизки, приятели и колеги дойдоха в големия салон на

...
Снимка: БулфотоБлизки, приятели и колеги дойдоха в големия салон на
Коментари Харесай

Близки, приятели и колеги се сбогуваха с акад. Стефан Воденичаров

Снимка: Булфото

Близки, другари и сътрудници пристигнаха в огромния салон на Българската академия на науките, с цел да се  сбогуват с акад. Стефан Воденичаров . Той умря на 75-годишна възраст, написа БГНЕС.

„ Кончината на акад. Воденичаров е непрежалима  загуба и огромна загуба освен за фамилията му, само че и за Българска академия на науките, за цяла България . Той с изключение на, че беше изтъкнат академик с интернационална популярност в региона на металознанието, беше също по този начин бележит общественик, държавник и огромен родолюбец “, сподели ръководителят на академията акад. Юлиан Ревалски и акцентира, че разработки на акад. Воденичаров са били внедрени в хранителната индустрия, в нуклеарната енергетика и е спомогнал за издигане на престижа на Българска академия на науките.

Акад. Ревалски означи и  значимата заслуга на предшественика си като министър на образованието .

„ Макари за малко постави доста старания за обвързване на науката с образованието на всички равнища. Той беше и труженик на единението на българите към цели, които ги сплотяват. Той беше един от най-ярките будители и строители на модерна България “, добави още той.

На поклонението участва и  министърът на образованието Красимир Вълчев .

„ Животът ме срещна относително късно с акад. Воденичаров, 2013 година, когато той стана министър на образованието, младежта и науката тогава. Макар и за малко той остави своя отпечатък и в министерството, и в нашето схващане. Всички го помним като един необятно скроен човек, с изострен разум, с изтънчен усет, с визия за бъдещето. Той се беше посветил на България и това тя да бъде положително място за живеене. Умът му работеше непрекъснато на тази тематика и се опитваше и нас да болести с неговия възторг “, спомни си за него Вълчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова  също отдаде почитта си пред тленните остатъци на учения.

„ Изключителен човек и персона. Във всяка своя роля – като академик, като ръководител на Българска академия на науките, министър на образованието, като държавник се впускаше с голям възторг и предпочитание. Имах достойнството да го познавам добре, даже да се назоваваме другари. Спомням си, че с голяма горделивост ме докара в тази зала да ми я покаже, когато беше ръководител на академията, когато тя се ремонтираше и с още по-голяма горделивост ме предложения, когато тя беше подготвена. Спомням си когато като министър на образованието и науката дофинализира процеса на оперативната стратегия „ Наука и обучение “, за която толкоз се борехме. Беше чест да познавам акад. Воденичаров “, сподели със сълзи в очите столичният кмет.

Народният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев съобщи, че в лицето на учен Стефан Воденичаров сме изгубили огромен родолюбец и академик, съдействал доста за развиването на българската просвета и отбранителните качества на родината ни.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР