Снимка БулфотоБлаготворителната фондация Адра-България и видинското пчеларско дружество Димитър Балев

...
Снимка БулфотоБлаготворителната фондация Адра-България и видинското пчеларско дружество Димитър Балев
Коментари Харесай

Социално слаби и трайно безработни от Видинско ще се сдобият със собствени пчелини по проект

Снимка Булфото

Благотворителната фондация " Адра-България " и видинското пчеларско сдружение " Димитър Балев " ще осъществят в идващите 18 месеца план за развиване на пчеларството измежду обществено слаби хора на стойност 50 000 щатски $, заяви за Българска телеграфна агенция Мариан Димитров, ръководител на благотворителната фондация " Адра-България ". По думите му този план е обществено насочен и е образец за обществено предприемачество.

Дейностите по плана ще се финансират от " Адра " - интернешънъл - международна организация, ситуирана в 130 страни, показани в Организация на обединените нации. Организацията си сътрудничи с разнообразни държавни управления, има филантропични акции в доста страни в целия свят, сподели още Димитров. В България фондацията подкрепя с съоръжение съвсем всички лечебни заведения. Заслуга на фондацията са провежданите в страната безвъзмездни медицински прегледи с двете зелени коли за спешна помощ. Подпомагането на пчеларския бранш е оригиналност в активността на " Адра-България ".

Предвижда обществено слаби и трайно безработни хора от Видинско да се снабдят със лични пчелини, като определените 15 души в уязвимо състояние ще бъдат подкрепени с всичко належащо, с цел да се захванат с пчеларство и по този начин да образуват приходи, описа за Българска телеграфна агенция Мариан Димитров. Председателят на фондация " Адра-България " изясни, че са избрали да осъществят плана във Видинска област, тъй като това е район, в който икономическата обстановка е комплицирана и е огромен броят на хората, които се нуждаят от поддръжка. От друга страна, във Видин са налице географски и климатични условия, които са удобни за развиването на пчеларството, добави той.

Заедно с представители на обществените служби във Видин и с пчеларското сдружение избрахме 15 души, на които да помогнем. Всеки един от тези бенефициенти ще получи по 12 пчелни фамилии, нова електрическа центрофуга, пчелни пити (восъчни основи) и целия различен нужен инвентар и съоръжение, разясни Мариан Димитров. Той добави, че включените в плана бенефициенти ще преминат и образование, проведено от видинското пчеларско сдружение " Димитър Балев ", след което ще получат съответния документ за засвидетелствуване на добитата подготовка. Сертификатът ще им даде опция да аплайват пред Държавен фонд " Земеделие ", да вземем за пример за дотации. Ще подпомогнем хора до 40-годишна възраст, надяваме се да има дългосрочност и резистентност на този план, уточни Димитров.

Очаква се образованието да стартира през декември, а напролет, когато бъдат закупени кошерите и пчелните фамилии, претендентите ще бъдат подготвени и на терен.

Тъй като сега в България изкупната цена на пчелния мед на дребно е ниска, стремежът на участниците в плана ще е продукцията, създадена от 15-те бенефициенти, да бъде пласирана на дребно, тъй че да получат по-голям доход, изясни Даниел Лунгов, специалист планове във фондация " Адра ". Той добави, че в границите на образованието е очакван и модул, в който участниците ще се научат по какъв начин сами да търсят канали за пласмент.

За подбора на хората, които да бъдат включени в този обществен план е отговаряло пчеларското сдружение във Видин, като всяка една кандидатура е била в детайли разисквана, акцентира Петър Младенов, ръководител на пчеларско сдружение " Димитър Балев " - Видин. Младенов изясни, че от фондация " Адра " са задали избрани критерии, по които е юридически подборът, само че стремежът е бил освен да бъдат включени хора с невисок статус и в уязвимо състояние, само че и да бъдат подбрани участници, които са стимулирани и имат предпочитание да се занимават с пчеларство. По този метод стигнахме до хора, които са трайно безработни, хора с увреждания, които биха могли да се занимават с пчеларство. В групата има и безработни младежи, уточни ръководителят на видинското пчеларско сдружение. Той добави, че са включени хора от град Видин, както и от селата Антимово, Покрайна, Кутово, Владиченци, Дражинци, Пешаково, Ракитница, Бойница.

Петър Младенов изясни, че една част от хората имат някакви знания за пчеларство, в това число, тъй като техни родственици в предишното са се занимавали с тази активност. Има и такива, които са изцяло начинаещи и за тях първоначално ще е мъчно да се грижат за 12 кошера. Затова от самото начало пчеларското сдружение ще оказва нужната поддръжка.

Одобрените претенденти ще преминат образование в към 40 работни часа, след което ще получат документ. Обучители ще са пчелари от видинското пчеларско сдружение " Димитър Балев ", сподели още Петър Младенов. Освен образованието на претендентите, доставки на пчелните фамилии ще създадат членове на сдружението, които поемат ангажимент да оказват помощ на бенефициентите и да се грижат за тях, до момента в който новите пчелари овладеят главните на практика стъпки за пчелните фамилии, добавя Младенов.

От поддръжка начинаещите пчелари ще се нуждаят, тъй като провокации няма да липсват. Не единствено, тъй като всяко ново начинание е мъчно, само че и тъй като са доста проблемите в бранш " Пчеларство " в България, показа Петър Младенов. Основният проблем са пестицидите, които се употребяват в земеделието, означи ръководителят на видинското пчеларско сдружение, като напомни реализиращата се сега общоевропейска самодейност за събиране на подписи против потреблението на пестициди.

И, в случай че дефинираме пестицидите като проблем номер едно, ще би трябвало да посочим и изменящите се природно-климатични условия, на които няма по какъв начин да влияем, сподели Младенов. Проблем са и неправилните, съгласно гилдията, дейности на държавните структури - има национални стратегии, само че методът на субсидиране на бранша е погрешен, добави той. Имаме работна група, която комуникира със земеделското министерство, задачата е да се уточни разпределението на дотациите, да бъде изменен Законът за пчеларството, както и съответните наредби, уточни ръководителят на видинското пчеларско сдружение. Проблемите на бранша са доста, сложни са, само че ние работим интензивно за тяхното разрешаване, изясни Петър Младенов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР