Снимка: БулфотоБлагоприятна е метеорологичната прогноза за идващите коледни празници, според

...
Снимка: БулфотоБлагоприятна е метеорологичната прогноза за идващите коледни празници, според
Коментари Харесай

Високи температури ни очакват по Коледа. За Нова година идва зима

Снимка: Булфото

Благоприятна е метеорологичната прогноза за идващите коледни празници, съгласно климатолога от Софийския университет доктор Симеон Матев, който приказва пред.

В навечерието на празника на 23 декември ще задуха вятър, който ще разсее мъглите. Дневните температури ще се покачат и оптималните ще са сред 5 и 10, а тук-там до 13 градуса.

Затоплянето ще продължи и на Бъдни вечер, когато минималните температури ще са от 0 до 5 градуса, а оптималните - сред 8 и 13, като на обособени места ще доближават до 15-16 градуса. Освен високи температури ще има повече слънчеви часове. Повече слънце се чака в Южна България.

На Коледа също ще е топло, само че прохладно Максималните стойности ще са сред 10 и 15 градуса. Заради южния вятър температурите тук-там ще доближат 18-19 градуса.

Облачността ще е раздрана, само че следобяд последователно ще се усилва. След 20 ч от северозапад ще стартира да прониква леден въздух. Първо в Северна България, а след това и в Южна ще завали дъжд.

Валежите ще продължат и на 26 декември. С понижението на температурите първо в северозападните региони, а по-късно и в североизточните дъждът ще премине в сняг. Ще паднат сред 10 и 15 литра на квадратен метър, а тук-там и до 20. В Предбалкана и в Североизточна България ще се образува снежна завивка.

В неделя преваляванията от север на юг ще стопират, като към момента в Южна България ще превалява. В Северозападна България облачността ще се раздра. Температурите няма да са доста ниски - от 1 до 6-7 градуса.

Новата седмица ще стартира със студено време. Минималните стойности на термометъра заран ще са от -8 до -3 градуса, само че тук-там в котловините и на места в Северна България ще паднат до -10/-12 градуса. През деня ще бъде най-вече слънчево.

В най-ниските места на страната е допустимо да има мъгла. Времето ще е умерено и хората, които са посрещнали коледните празници отвън огромните градове, ще могат да пътуват по-комфортно в сравнение с в случай че избързат и решат да се върнат в неделя.

След това 2-3 дни времето ще е безшумно с условия за мъгли, ниски облаци в равнините и слънце в планините. В частите с надморска височина
от 700 до 1200 м температурите ще се покачат сензитивно и оптималните ще доближат 10-ина градуса.

В най-ниските елементи, където ще е мъгливо, те ще останат от порядъка на 3-4 градуса. Сутрин на всички места температурите ще бъдат негативни, само че не рисково ниски - от -5 до 0 градуса.

В навечерието на Нова година динамичността на Балканския полуостров още веднъж ще се увеличи. 31 декември ще е с променлива облачност, ще има и слънчеви часове. Вятърът ще разсее мъглите и температурите още веднъж ще доближават до 10-15 градуса.

В първия ден на 2021 година има огромна възможност още веднъж през страната да премине леден атмосферен фронт.

Ще се заоблачи и температурите ще се намалят. Ще превали дъжд, който ще премине в сняг, само че към този миг упованията са преваляванията да бъдат краткотрайни и с неголеми количества.

“До момента декември е с температурна особеност сред 2 и 3 градуса. Месецът стартира със зимно време с доста ниски температури. Постепенно се затопли и по-голямата част мина с температури към и над нормата ”, разяснява Симеон Матев пред " 24 часа ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР