Снимка БулфотоБизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със

...
Снимка БулфотоБизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със
Коментари Харесай

Банев пак проплака от ареста, в който обаче има интернет: Празниците за нас са тъмни и античовешки

Снимка Булфото

Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста дружно със брачната половинка си, разгласява изказване в формалния си профил във фейсбук. Преди време той се оплака от неприятните условия зад решетките. Този път Банев насочи коледно приветствие от следствения арест, написа Блиц.

Банев написа, че празниците за неговото семейство ще са тъмни и античовешки. Трябва да се означи обаче, че все пак арестантът очевидно има достъп до интернет, откакто е съумял да разгласява известието си. Ето какво още написа той без редакторска интервенция:

Коледно приветствие от следствения арест
на ръководителя на Евразийски клуб България (ЕКБ) – Николай Йорданов Банев.

Уважаеми членове на ЕКБ! 
Приятели!
Мили наши сънародници в България и отвън нея!

В навечерието сме на светлите и самарянски коледни и новогодишни празници. За мен и моето огромно семейство, изключително за захвърлената в ареста Евгения Банева – моята брачна половинка и трите ни дребни деца, празниците ще са тъмни и античовешки. С решетки, вместо гирлянди, които ни разделят един от различен. Без топлината и уюта на приказната Коледа!

Едва ли щях да ви поздравя по този печален метод тъкмо в този момент – в късото щастливо време за всеки от вас, в случай че не ви познавах персонално или опосредствано посредством идеалите, които споделяме – в случай че не познавах българската народопсихология в дълбочина.

Нямаше да се опитам да ви заинтересувам тъкмо в този момент с моята позиция, в случай че не познавах процесите на ерозията в българското общество. Нямаше да не преставам да се боря, в случай че не бях вникнал в аргументите за неравностойността на бита, стандарта, демократичността, толерантността, свободата на българските жители.

От заключеното пространство-време, време-пространство на следствения арест въпреки всичко тая вяра, че свободния не задържан лъч на изстраданата ни позиция:
- Ще възрадва приятелите на искреността;
- Ще освети част от тъмата, заобиколила коледните кротки светлинки;
- Ще разсъни някои от дремещите;
- Ще разгневи и разлюти предпразнично прислужниците на тъмата;
- Ще освети най-малко за момент колониите прилепи изсмукващи светлика на животворната истина.

И по този начин, скъпи мои другари, бях ви поизоставил във времето на персоналната ми война с мутрите. Продължителна, несполучлива до този миг, отвратителна в своята зла поредност хибридна война. Не желаех да ви въвличам, не желаех да ви трансформирам в следващи жертви на войната против мен и полезностите, които изповядвам обществено.

Да напомним на по-младите и новите наши почитатели, за какво моите политически и стопански врагове стигнаха до фашистки способи за обезвреждане на рисковите за режима на мутрите съпротивляващи се непослушници. Защо даже най-елементарните на пръв взор „ мероприятия ” против мен, фамилията и съратниците ми бяха готови с целия запас на тоталитарната криминално-административна машина.

I. Николай Банев от 1988 година следва и проповядва позициите на безусловния плурализъм. На публичността и гласността на всички управнически решения. На целта на българските стопански и политически ползи пред налаганите външни модели и тактики. Още преди тридесет години Банев беше изпъден от централния комитет на младежката организация на ръководещата Българска комунистическа партия, като непокорен, допускащ си рецензия на постулати и решения, не задоволително благонадежден политически функционер.

II. През цялата поредна, само в отрицанието си на всичко реализирано, от тъй наречените „ национална власт ”, история на „ прехода към народна власт и пазарна стопанска система ”, Николай Банев обществено и с икономическата си и управническа активност, защитаваше позициите за дълготрайна системност в развиването на страната и нейната стопанска система.

Плановост, отчитаща и анализираща естествените, инфраструктурните, енергийните запаси на България; нивото и развиването на нейните трудови запаси и просветително квалификационни благоприятни условия.
Нито едно от предложенията на Николай Банев – вследствие на голям на практика опит и синтезирана аналитика не бе признато на ниво ръководство на икономическите системи и трудовите запаси в народен мащаб.

Нещо повече. Системата, която Николай Банев сътвори и развиваше бе анатемосвана от враговете на българската стопанска система като „ комунистическа ”, „ неблагонадеждна ”, „ антизападна ” и с прочие сходни квалификации и отрицания от времето на „ студената война ”.

Сценаристите на Паричния съвет (Валутния борд); на зависимостта на Българска народна банка и българските банки от непознати ментори; на безгръбначното ни и всичко приемащо допълзяване до НАТО и ЕС; Кръга на евроатлантическите марионетки отлъчиха обществено и без право на индулгенция Николай Банев и сходните нему и поведоха хибридна, безпощадна война за тяхното цялостно и окончателно заличаване. Изградиха и затвърдиха, посредством намерено нарушаващите антимонополното законодателство, консолидирани антибългарски медии, публичен имидж на Николай Банев и сходните нему, като „ червени ” олигарси, „ назначени ” капиталисти, „ грабители ” на националното благосъстояние, „ унищожители на фабрики ”, „ перящи незаконни капитали ”; „ проведени нарушители ”, „ гаврещи се с и уволняващи хиляди служащи ”… и прочие, и прочие неистини и безобразни измислици.

III. Изградили войска от роболепни служители, неспособни да се препитават с друго, с изключение на с осъществяване на указания и заповеди. Припознали репресията, като съвършената юзда за „ непознати и свои ”, ГЕРБ и хамелеоните на прехода към тях, дефинитивно затвърдиха господството на непознатите ползи в българската стопанска система и политика. „ Мероприятията ”, които бяха извършени още по време на ръководството на тъй наречените „ тройна коалиция ”, разчистиха моралните остатъци по пътя на грубите „ законово-поправъчни ” и „ административна ” репреватизация; обири и заличаване на бизнеси; „ печелене на публични поръчки ” и на евро планове.

За кого е загадка, че хиляди нововъведения, хиляди забавни и значими планове невидяха и не виждат бял свят, тъй като тяхното „ ноу-хау ” се открадва нахално дни след тяхното показване в някой „ транспарантен ” и „ обществен ” конкурс?

За кого е загадка, че мутрите унищожиха самостоятелният български бизнес, че душат „ стартъпите ” в зародиш и разрешават единствено на определени непознати вложители да влагат в България? За кого е загадка, че репресивната машина работи със програмен продукт написан от евроатлантическите циници.

За първи път имам опция в ареста да виждам телевизия толкоз дълго време – по 15-16 часа на денонощие. Потресен съм от схематичността, унификацията и лоялността на медиите към подаваната им от управляващите информация. Дори рецензията на свободните и пиперливи в предишното публицисти е някак си приглушена, внимателна, витиевата.

Тъжно е в страна с толкоз опитни, образовани и умни публицисти да се преповтарят неведнъж „ вести ”, основани преди всичко от управляващите и техните непознати началници. Тъжно е, когато силата на научния, на професионалния, на експертния разбор е преборвана непрестанно на медийния тепих от първобитното сумтене и трополене на необразованите, на първосигналните ни онбашии.

Олицетворението на българските права и свободи, вездесъщият Ахмед предизвести „ политическия хайлайф ”: 
„ Има заплаха от маргинализация и най-много заплаха масите да създадат улична възстановка по Зола, без да са го чели. А това е изключително рисково за „ елита ”, довел улицата до мизансцена на „ Вертеп ” и „ Жерминал ”.
Боже опази!
Че тогава улицата „ няма да бръсне ” ни турци, ни роми, ни емигранти, ни европейци, ни „ нарядни хрантутници ”.

Не може да се отхвърли, че Доган познава подводните течения в обществото. И че „ грабежа ” на шепата хвърлени в арестите „ олигарси ” няма да е достатъчното опрощение за мизерията, корупцията и престъпността, измежду която се пробват да оцеляват масите.

От истината не се бяга. Тя рано или късно се възправя – гола, обляна в чиста светлина, незатъмнима.

Пиша тези редове на коляно – в по-мизерни условия и от циганските гета, до които по време на „ сполучливото ” евро председателство не можаха да се дотътрузят Юнкер и останалите полуинфантилни началници на нашите „ европредседателствуващи ”. Не можех да допускам на очите си от моята „ европейска ” килия, че малките екрани по време на финалните акомпанименти на смешното министерство за доставка на памперси и транквиланти в хотели, като тези на търсените с Интерпол Арабаджиеви, се занимаваха с безоблачното парламентарно бъдеще на пращящата от здраве екс-министърка. Без капка разбор, без капка заключения, даже без капка гръмки обещания за предстоящите изгоди от необикновено сполучливото ни европредседателство.

Приятели, големи извинения! Забравих, че Коледа е пред прага на нашата бедна, само че горда страна. Държава със здрави и непристъпни граници. Държава, през която и Дядо Коледа ще би трябвало да премине пренос, тъй като я е поспрял да почине някъде, я е останал без шейната си или е останал в някой следствен арест за транспорт на контрабандни дарове и с още куб обвинявания свързани с съществуването на възможна незаконна група от поръчители, производители и съучастници в транспорта и доставката на подаръците. Но да се надяваме, че Дядо Коледа е по-опитен от нашите апаши и прокурори и че ще може изкусно да си свърши работата и да се измъкне незасегнат от отвън шенгенското европейско пространство. Простете ми за иронията за положителния дъртак. Едва ли чакащите го с неспокойствие ще я одобрят. Но дано да си имаме (особено чакащите го) едно на разум. Защото в свободна и правова страна като нашата никой не е над закона. А законът важи и за Дядо Коледа!

Аз, като ваш другар, „ нарушил закона ” по седем обвинявания, съгласно една следователка и двама наблюдаващи прокурори, събрали с връх за Гинес, за цялостен месец, 123 тома слама. Както знаете, се изтягам в ареста и не си лъзгам шейната по Коледа. Е правилно е, че и аз съм заръчал желанията си на дядо Коледа, само че даже на него ще му е мъчно да ги извърши тази Коледа. Както мъчно ще му е да извърши желанията на няколко милиона чакащи го българи.

Но дано да бъдем оптимисти, скъпи мои другари! 
Идва Коледа! 
С нея още веднъж се възраждат фантазиите! 
Мечтите не са като желанията! Тях никой не може да ни отнеме!

Весела Коледа!

Николай Банев

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР