Снимка БулфотоБившият служебен премиер на президента Румен Раден не скри

...
Снимка БулфотоБившият служебен премиер на президента Румен Раден не скри
Коментари Харесай

Проф. Герджиков за решението на президента: Малко съм изненадан, но предполагам, че ВСС ще гласува по същия начин

Снимка Булфото

Бившият длъжностен министър председател на президента Румен Раден не скри изненадата си от решението му да не върне процедурата във Висш съдебен съвет.

Проф. Огнян Герджиков не крие, че е очаквал президентът да разпише указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор, откакто бе определен с 20 на 4 гласа на 24 октомври от Висшия правосъден съвет.

" Да, малко съм сюрпризиран, предполагах, че ще го подпише ", разяснява той за DarikNews.bg.

" Но, по този начин или другояче, не го е подписал, има си и своите съображения. Официални претекстове няма, само че това, което показва, е, че не е имало други претенденти, един тип като съревнование с един кон, само че никой не е пречил да има други претенденти, никой не е спирал тази опция ", опонира задочно юристът, който беше и длъжностен министър председател, посочен от самия Радев.

Бившият ръководител на Народното събрание и почитан правист е безапелационен, че няма нарушаване на законовата процедура по избора на Гешев от Висш съдебен съвет.

" Не е нарушена законовата процедура. Това е истината. Именно по тази причина съм сюрпризиран, тъй като няма, по моему, нарушаване на процедурата ", изяснява проф. Герджиков.

По мотив митингите под президентските прозорци с искане Румен Радев да не подписва указа за новия основен прокурор и във връзка апела на Съюза на съдиите, юристът съобщи: " Според мен президентът Радев не е човек, който би се поддал на сходен тип преса. Така си мисля, евентуално това е негово вътрешно разбиране, че би трябвало да даде знак, че има свои съображения, свързани с неналичието на същинска конкуренция, на същинско съревнование ".

" Аз по този начин го разбирам, по този начин го пояснявам ", заключи шефът на законодателния съвет към Народно събрание.

" Оттук нататък ще се върне назад във Висш съдебен съвет, в лицето на неговия пленум, и допускам, че би трябвало по същия метод да се гласоподава. И оттам-насетне президентът по закон към този момент няма право да връща, има право единствено един път ", изяснява юристът. И оприличава цялото подаване и вдишване на топката сред Висш съдебен съвет и президент като процедурата по налагането на несъгласие над закон.

" Малко прилича на ветото на президента по законопроекти - законопроектът се нападна, повторно със съответното болшинство се прегласува, и по този начин или другояче може да бъде преодоляно. Като превъзмогване на несъгласие - по този начин наподобяват нещата фигуративно.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР