Снимка БулфотоБългарският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище

...
Снимка БулфотоБългарският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище
Коментари Харесай

Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

Снимка Булфото

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо ниво на европейската стартъп общественост в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, вложители, институции и публицисти тя показа европейската визия за развиването на този стратегически бранш на стопанската система. Европейската високотехнологична промишленост пораства 5 пъти по-бързо от общия растеж на стопанската система, уточни еврокомисарят, съобщи Нова тв.

„ Европейската фантазия съществува. Ние я виждаме осъществена в доста от стратъпите, които през днешния ден са измежду нас. Този триумф идва от силата, упоритостта и творчеството на хората в този бранш. Моята роля като комисар е да работя за унищожаване на бариерите и освобождение съзидателната сила на иноваторите “, сподели Мария Габриел и даде образец – 28 от 30 законодателните начинания, изграждащи единния дигитален пазар, към този момент са факт. Комисар Габриел уточни, че доста работа следва, с цел да се пребори Европа с конкуренцията в лицето на Съединени американски щати и Китай, които влагат в пъти повече в тази област.

Тя уточни 3 съществени фактора, с цел да бъде европейската стартъп екосистема сполучлива.

На първо място, Мария Габриел сложи вложенията. В момента американските фондове за рисков капитал влагат 3 пъти повече средства, а общо Съединени американски щати и Китай държат 75% от рисковите капитали.

„ Програма Цифрова Европа ще влага 9 милиарда в изкуствен интелект, кибер сигурност, суперкомпютри и цифрови умения. Европейският иновационен съвет дава, към 500 милиона евро за нововъведения. Целта е да се подкрепят стартъпите, дребните компании, откривателите и иноваторите, които ще основават нови хрумвания и пазари. Допълнително активността им ще бъде подкрепена от европейския капиталов фонд в размер на 2.1 милиарда евро, разгласи Мария Габриел.

На второ място, комисарят по цифрова стопанска система и общество уточни силата на мрежите да свързват стартъпи.

„ Аз имам вяра в шанса на дребната гаражна компания, която получавайки поддръжка става доста сполучлива, в случай че се свърже в мрежа, има запаси и капитал. Европейската самодейност Startup Europe е по тази причина - да помогне на бизнесмените да порастват, да развиват своите умения и умножават своя капитал “, сподели още тя.

До момента с поддръжката на Стартъп Европа са свързани 20 стартъп системи, обединявайки над 3400 бързорастящи компании. За подкрепяне на активността им, в новата стратегия Цифрова Европа са отделени средства за цифровите иновационни хъбове. Целта заложена от комисаря във всеки район да има подобен хъб.

На трето място, Мария Габриел сложи потенциала на стартъпите да основават стойност, учредена на полезности.

„ Ние би трябвало да създадем просвета на вдишване на риск и да я разпространяваме, като нещо положително. Малките неуспехи са стъпка към огромен триумф. Необходимо е да влагаме в обучение и развиване на умения и да подтикваме нововъведенията “, заключи комисарят по цифрова стопанска система общество, съобщи Мария Габриел.

Българският еврокомисар приветства дейната работа на двете основани по време на срещата на върха в София мрежи Стартъп Европа Западни Балкани (SEEBN) и Стартъп Европа Централна и Източна Европа (SECEEN). Днес те показаха своите рекомендации за по-ефективното им и сполучливо развиване. Разширяването на съдействието им ще им помогне да порастват по-бързо и да имат по-добър достъп до насъбрания експертен опит, заключи Мария Габриел. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР