снимка БулфотоБългария трябва да приеме нов европейски регламент, свързан с

...
снимка БулфотоБългария трябва да приеме нов европейски регламент, свързан с
Коментари Харесай

Според еврорегламент: Закъснее ли влакът с час, пътуваме безплатно

снимка Булфото

България би трябвало да одобри нов европейски правилник, обвързван с влаковете. Според текста му, в случай че влакът закъснее с повече от час, компанията е длъжна да възвърне цялата сума за билета на пасажера. 

Заради неналичието на пари обаче, министерството на транспорта предлага приемането на регламента у нас да бъде отсрочено с 5 години. Това се показва в промени в Закона за железопътния транспорт, импортирани в Народно събрание, научаваме от Труд. Ако влакът закъснее над час, пътникът може да избира дали да му се възвърне цялата сума за билета, да му бъде обезпечен незабавно различен маршрут или подобен за по-късна дата, написа още в Регламент (ЕО) 1371/2007,  представен от.

Пътникът може да изиска и обезщетение за закъснението, за което не му е била възобновена цената на билета. Ако закъснението е от 60 до 119 минути, минималното обезщетение е 25% от цената на билета, а над 2 часа - 50 на 100 от цената.

Железопътните предприятия могат да вкарат най-малък предел, под който не се изплащат компенсации, който не може да надвишава 4 евро.

Обезщетението за цената на билета се изплаща в границите на един месец след подаването на настояването. То може да бъде изплатено като ваучери и/или други услуги, както и в брой по искане на пътника.

Ако влакът закъснее над час, на пътуващите се оферират още гратис храна и питиета, хотел или различен тип настаняване, както и транспорт между гарата и мястото на настаняване, ако се постанова престой от една или повече нощи. При блокиран влак на релсите се обезпечава безплатен транспорт от него до гарата или до друго място, написа още в регламента. Всички тези правила за пасажерите на железниците са годни за всички страни членки на ЕС. Изключение вършат Румъния, Словакия и Гърция, които също са отсрочили приемането на част от регламента. От транспортното министерство обаче показват, че въвеждането им изисква обилни вложения, по тази причина те ще стартират да се ползват у нас след 2024 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР