Снимка БулфотоБългария си остава страната в ЕС с най-висок дял

...
Снимка БулфотоБългария си остава страната в ЕС с най-висок дял
Коментари Харесай

Българите са най-застрашени от бедност в Европейския съюз

Снимка Булфото

България си остава страната в Европейски Съюз с най-голям дял хора, застрашени от беднотия и обществена изолираност - близо 33% от популацията. На другия полюс е Чехия - с 12%. България е отличник и в друга отрицателна ранглиста, заяви Канал 3.

В Европейски Съюз броят на хората, застрашени от беднотия и обществена изолираност, продължава да понижава. През 2018 те са били 109,2 милиона (21,7%). А това е с 2,7 милиона по-малко, в сравнение с през 2017 година, излиза наяве от проучване на Евростат.

Най-тежко остава ситуацията в България. През 2018 делът на застрашените от беднотия българи е бил 32,8%. Все отново би трябвало да се означи, че и България е постигнала лек прогрес - по отношение на 2017 е регистриран спад с 6,1%. След България се подреждат Румъния (32,5%) и Гърция (31,8%). А минимум застрашени от беднотия хора живеят в Чехия - едвам 12,2%. Точно подобен е бил делът им и през 2017 година.

От проучването става още ясно, че през предходната година 5,8 на 100 от популацията на Европейски Съюз са живели при големи материални ограничения. Става дума за хора, които не са имали опция да си заплащат всички сметки, да отопляват жилището си уместно или да си разрешат едноседмична отмора. И в тази категория " отличник " е България - с 20,9%. Най-слабо наранени в това отношение са жителите на Люксембург (1,3%), Швеция (1,6%) и Холандия (2,4%).

Спрямо данните отпреди 10 години (2008), максимален спад в каузи на застрашените от беднотия е отбелязала България (-12%). А най-голямо повишаване - Люксембург (+6,4%). Делът на застрашените от беднотия се е повишил също в Гърция, Естония, Испания, Италия, Швеция и Кипър. А с изключение на в България, той е намалял и в Румъния, Полша, Унгария и Латвия.

В безспорни цифри най-вече застрашени от беднотия хора е имало в Италия - 16,44 милиона, Германия -15,25 милиона, и Англия -14,33 милиона. А минимум - 89 000 - в дребната Малта, което се изяснява и с по-малобройното ѝ население (460 000).

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР