Снимка БулфотоБългария не изпълнява задоволително ангажиментите си по международни споразумения

...
Снимка БулфотоБългария не изпълнява задоволително ангажиментите си по международни споразумения
Коментари Харесай

Изследване доказа: Бедните квартали са неурегулирани и без необходимата инфраструктура

Снимка Булфото

България не извършва приемливо уговорките си по интернационалните съглашения за обезпечаване на съответен достъп до жилища, пише Инвестор. Общините нямат жилищен фонд и финансови запаси, с които да обезпечат различно настаняване на нуждаещите се, а бедните квартали постоянно са неурегулирани и без нужната инфраструктура. Това стана ясно по време на Третия народен жилищен конгрес, проведен от „ Хабитат България “.

„ Проектът на национална жилищна тактика, който беше оповестен за публично разискване, не адресираше същинските проблеми на така наречен сегрегирани зони. Надявам се в усъвършенстваната версия на документа да намерим отговор на въпроса по какъв начин ще решим жилищните проблеми на хората, които живеят в тези зони, и по какъв начин да преодолеем бедността “, сподели Даниела Ушатова от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Според нея от ден на ден хора се стремят да живеят в градовете и това обуславя дефицита на положителни, налични и съответни жилища за всички. „ Общините не може да бъдат оставени сами при разрешаването на проблемите пред жилищното настаняване. Държавата би трябвало да сътвори ясната рамка и задоволително принадлежности, с които да се ползват ефикасни политики на място, които да дават отговор на упованията на хората “, счита Ушатова.

Като позитивна стъпка в напъните за урегулиране на противозаконните квартали тя уточни, че всички български общини към този момент са изработили нови устройствени проекти, които би трябвало да основат основата за развиване на обитаемоте места. Следващата стъпка на поддръжка на страната към общините и хората, живеещи в неурегулирани квартали, съгласно Ушатова би трябвало да е подготовката на задоволително гъвкави принадлежности за включването на тези зони в регулационните проекти и поддръжка за изработването на подробни устройствени проекти, тъй че да бъдат непокътнати жилищата, отговарящи на съответните правила.

Според Никола Мобек, аташе по институционално и техническо съдействие в посолството на Франция у нас, за бедните квартали в България не се знае съвсем нищо, а това е от главно значение преди да се пристъпи към създаването на тактики. Той даде образец с Франция, където съществуват бази данни, описващи зоните на беднотия в другите общности и квартали, и посъветва да се сътвори такава база и у нас, с цел да има изясненост къде са съсредоточени бедните квартали и какво е настоящото им положение. Според него управляващите на национално ниво би трябвало да ползват тактиките за обезпечаване на достъп до жилище, а не всяка община независимо.

В световен проект Организация на обединените нации си слага за цел до 2030 година да бъде обезпечен достъп до съответни и сигурни жилища на всички хора в света. Минчо Бенов, народен шеф на „ Хабитат България “, цитира данни, съгласно които сред 2000 година и 2014 година делът на градското население, което живее в гета, е намалял от 28,4% на 22,8%, само че като безспорен брой то се е нараснало от 807 млн. на 883 млн. души. „ Това значи, че казусът в световен проект се задълбочава и от ден на ден хора живеят в нерегламентирани квартали и градски гета “, означи той.

По данни на Световната банка 50% от дълготрайните материални активи в света са жилища. Според нейни калкулации цената на така наречен активи на бедните, или мъртви активи – противозаконни жилища, които са отвън стопанския оборот, възлиза на 10 трлн. $.

Освен това до 2030 година се чака да зародят 1393 града с население над 500 хиляди души, а в същия интервал 3 милиарда души ще се причислят към междинната класа, която ще доближи 5 милиарда души в световен проект. „ Това в допълнение оказва напън върху градовете, защото междинната класа търси опция за по-добра социално-икономическа реализация и достъп до разнообразна инфраструктура ", уточни Бенов. 

Той цитира разнообразни проучвания, съгласно които с цел да бъде задоволена потребността от жилища в световен проект до 2030 година, е належащо да бъдат строени 96 150 жилища всеки ден, а нужните финансови запаси доближават сред 3 и 5 трлн. $ на година. „ Явно е, че задачата за съответно и налично жилище за всеки е доста амбициозна, а реализирането й ще бъде съществено предизвикателство ", счита Бенов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР