Снимка БулфотоБългария има потенциал за между 7 и 10 нови

...
Снимка БулфотоБългария има потенциал за между 7 и 10 нови
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Като не е дошъл Фолксваген, ще дойде някой друг

Снимка Булфото

България има капацитет за сред 7 и 10 нови индустриални зони като основаната край Пловдив.

Това сподели по време на 4-то издание на най-големият стопански конгрес у нас - " Индустрия 4.0 "  Томислав Дончев, заместител министър-председател, съобщи dunavmost.com .

Според него е значимо облекчение на процедурите за вложителите, влизащи в тях, само че и това би трябвало да се уреди със специфичен закон. Той счита още, че през идващите години индустриалните зони би трябвало да са обект на разнообразни типове тласъци, само че с явен правилник и ангажимент от страна на страната и локална власт за създаване на съпътстваща инфраструктура. Според него естествена еволюционна стъпка за това са обединяването на разнообразни общини и уточни като образец Симитли и Благоевград.

По отношение на пропусната опция за привличане на автомобилния колос " Фолксваген " у нас, Томислав Дончев заяви: " Като не е пристигнал той, ще пристигна някой различен и то в околните две-три години, тъй като има струпване на доста предпоставки за това и то е неизбежно "  и даде като образец концентрацията на над 250 заводи, произвеждащи съставни елементи в автомобилната промишленост, само че и още привлекателната данъчна среда.

На форума финансовият министър Владислав Горанов каза:  " При договарянията с " Фолксваген " направихме всичко, което можем даже и повече, само че такива вложители желаят доста привилегии, на 100 % изградена инфраструктура и съпътстваща такава. Всъщност такива компании чакат домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат единствено с " ноухауто " и технологията, само че това могат да си го разрешат огромните страни. "

По думите му 90 % от договарянията с колоса са били за инфраструктура от всевъзможен тип. В тази връзка той добави, че свързването на Северна България и плана за Автомагистрала " Хемус ", както и връзката с " Дунав мост две " са главен приоритет на държавното управление за довеждане докрай на магистралните пръстени на България.

Финансовият министър уточни, че в среда на изменящата се икономика основен приоритет за държавните управления би трябвало да са инвестициите в просветителната и физическата инфраструктура, които в действителност са причина за приличане на вложители. В сферата на образоването е значимо страната авансово да влага в тези специалности, за които се чака да бъдат дефицитни. В тази тенденция през последните години е повишен приемът на деца в професионалното обучение от 46 на 56 %, основават се и нови професионални учебни заведения в Бургас и Варна, влага се съществено и в математическото обучение, понижен е приемът в филантропичните специалности и са ориентирани старания към инженерните и педагогическите специалности. Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че спомагателните разноски за вложение в образованието на този кабинет би трябвало да са не по-малко от 2 милиарда лв..

" Страната ни е подхванала редица стъпки за увеличението на приходите и на заплатите в обществения бранш, само че в посоката, в която работи и бизнесът ", заяви Горанов. Финансовият министър уточни още, че страната ни не може да поддържа ниска цената на труда, тъй като скоро няма да има кой да я предлага. По думите му противоположна миграция на експерти по образеца на прибалтийските страни е станала, когато приходите са достигнали 50-60 % от междинните приходи в Европейски Съюз. В момента в нашата страна приходите са 49 - 50 % от междинните за Европейски Съюз, а българските емигранти са към милион за последните 15 години. За връщането на мигрантите назад значителен фактор е заплатата, само че също по този начин значими са разполагаемият приход, налозите, битовият комфорт и съпътстващи фактори на околната среда като инфраструктура, сигурност, непорочност на въздуха и обществени придобивки. Това е комплекс от фактори, който зависи от страната и от локалните управляващи, сподели още Горанов.

Събитието бе намерено от кмета Иван Тотев, който уточни, че форумът " Индустрия 4,0 " се е развил през последните години и е част от голямата смяна, която се случи в Пловдив като е един от най-бързо разрастващите се градове в България.

Основната цел на конференция е да наблюдава мястото на българския бизнес по отношение на софтуерните промени и нововъведения. Бързо разрастващата се индустриална база и специализация в основни промишлености като IT и автомобилното произвеждане, които извеждат страната ни и в частност - Пловдивския район, като водеща атрактивна дестинация за развиване на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, изключително - в областта на автомобилостроенето и аутсорсинга.

Целта на " Индустрия 4.0 " е да се покажат положителните образци, както и опциите за партньорство сред бизнеса, държавното управление и локалната власт за привличане на нови високотехнологични вложители и увеличение на индустриалния потенциал на икономиката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР