Снимка БулфотоБългаринът остава близо до традицията и над две трети

...
Снимка БулфотоБългаринът остава близо до традицията и над две трети
Коментари Харесай

Галъп: Българите предпочитат ракията да е домашна, простират на балкона

Снимка Булфото

Българинът остава покрай традицията и над две трети от пълнолетните българи са безусловно на ръка разстояние от всичко, обвързвано със земя и природа. Това демонстрира сондаж на " Галъп интернешънъл ", който желае да покаже линии от актуалния портрет на българина - трийсет години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната ни.

Около и над две трети от пълнолетните българи са безусловно на ръка разстояние от всичко, обвързвано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат другари и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често употребяват домашна зимнина, разясняват социолозите.

Над 70 на 100 дават отговор, че в миналото са приготвяли или постоянно употребяват така наречен зимнина, в това число туршия, лютеница, компоти и така нататък Изглежда, че модерният метод на живот в огромните градове, характеризиращ се с опцията да се сдобиеш с всичко належащо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил обичайното за българите подготвяне на артикули за зимата.

В избрани случаи използването на домашно приготвени артикули даже е мощно желана, пред тези, създадени под държавна регулация. 66 на 100 от запитаните да вземем за пример споделят, че избират, в случай че пият ракия, тя да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това желание. Останалите се двоумят.

Над 60 на 100 от българите настояват, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за персонална консумация, или имат близки и познати, които го вършат.

За 77 на 100 % от запитаните българи сушенето на облеклата на балкона остава главен вероятен или желан способ, макар противоречивия резултат върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Впечатление прави и фактът, че за повече от две трети от участниците в национално представителното проучване събуването на обувките у дома е от огромно значение - 71 на 100 дават отговор, че когато имат посетители, биха предпочели те да влязат в къщи едвам откакто се събуят. Една четвърт от запитаните са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4 % не могат да отговорят.

Оказва се, че традиционализмът на сходни битови навици е необятно характерен. Разбира се, посочените тук образци, следва да се проучват и с усмивка, само че те са явен знак, че има привички, които мъчно се трансформират - даже и при въздействието на всеобщи медии и външни културни мостри, разясняват от " Галъп ". Освен всичко, сходни привички идват и от средата, в която огромна част от българите са принудени да живеят.

Традицията обаче е " победена " във връзка с ремонтите. 55 на 100 от участвалите в изследването декларират, че изказванието " избирам самичък да се оправям с домашните поправки " не се отнася за тях. 41 на 100 обаче към момента избират да разчитат на себе си, а не на експерти, що се отнася до домашните поправки.

По тази тематика се открива забележителна разлика сред отговорите на мъжете и дамите, само че по другите знаци не се следи такава сериозна разлика според от пола.

По-младите хората в по-големите обитаеми места, надлежно с по-високи приходи и прочие, са и тези, които са по-далеч от обичайните привички и усети. Има известни разлики в отговорите, присъщи за другите генерации, само че даже и измежду най-младите дяловете на тези, които разчитат на зимнина, простират облеклата на балкона или подканват своите посетители да се събуят на прага, се приближават до една втора от всички запитани младежи.

Разлики има и в метода, по който жителите на дребните обитаеми места и регионалните градове и столицата дават отговор. Но още веднъж дяловете на позитивните отговори във връзка с обичайни за бита ни действия като подготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия да вземем за пример са към и над половината без значение от обитаемото място, въпреки и доста по-високи в по-малките обитаеми места, прецизират анализаторите.

По отношение на столицата, болшинството от жителите са изоставили развъждането на животни и растения и осъществяването на ремонтите независимо, само че не и приготвянето на зимнина, използването на домашна ракия или простирането на облеклата на терасата.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл ". Изследването е извършено в интервала сред 4 и 10 септември измежду 802 души и е представително за популацията на България на възраст над 18 години.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР