Снимка БулфотоБъдещият ръст на температурите на Земята ще доведе до

...
Снимка БулфотоБъдещият ръст на температурите на Земята ще доведе до
Коментари Харесай

Учени алармират: Настъпва ерата на безкрайните дъждове и наводнения, кипящия чайник носи гибел на човечеството

Снимка Булфото

Бъдещият растеж на температурите на Земята ще докара до внезапно зачестяване на мощните проливни дъждове и обвързваните с тях наводнения, чиито мащаби и мощ доста се занижават в настоящите прогнози. До този извод доближиха физици, разгласили публикацията си в списание Nature Communications, представено от Блиц.

" Опитахме се да разберем физичните механизми, обясняващи за какво наводненията и проливните дъждове започнаха да се случват все по-често по цялата Земя. Знаехме, че рисковите феномени ще стартират да се случват все по-често в бъдещето, и че ние би трябвало да разберем какво би трябвало да се направи, с цел да се защитим от тях. Нашите планове разрешават да се изготвят съответните прогнози ", заяви Цзябо Ин (Jiabo Yin) от Университета в Ухан (Китай). 

За едно от следствията от на световното стопляне се считат по този начин наричаните рискови естествени феномени - интервали на аномална горещина по време на зимата или студеното лято, горещите талази, седмичните проливни дъждове или безкрайните суши. Ярък образец за това може да се счита наводнението в Кримск през 2012 година и лятната горещина в Русия през 2010 година. 

Днес учените са на мнение, че в бъдеще, предвид на развиването на световното стопляне, честотата на тези феномени единствено ще пораства, те ще стартират да обгръща все по-големи територии. Това ще докара и до внезапно увеличение на смъртността: всеки спомагателен градус топлота през лятото ще усилва умрелите с пет %. 

Миналата година, както са разкрили австралийски еколози, въпросните топли талази са " сварили " няколко хиляди прилепа, живеещи в горите в западната част на континента, а тази година са провокирали всеобща крах на рибите по крайбрежията на Калифорния.  Ин и неговите сътрудници се интересуват от това, с какво е обвързвано зачестяването на сходни рискови феномени и какви физични механизми дават отговор за появяването на " безкрайните " дъждове, непредвидените потопи, непрекъснатата горещина и другите естествени феномени, с които в предишното хората са се сблъсквали много по-рядко. 

Физиците са се интересували от работата на по този начин наречения цикъл на Лоренц - кръговрата на силата в атмосферата и обвързваните с него процеси на превръщане на евентуалната сила в топло- или кинетична сила на въздушните маси. За първи път тази връзка бе разказана математически от известния американски метеоролог Едуард Лоренц, създателят на " теорията на хаоса " и откривател на термина " резултатът на пеперудата ". 

Учените от дълго време спорят за това, по какъв начин световното стопляне въздейства върху този " кръговрат ", дали растежът на температурата го прави по-нестабилен и по какъв начин върху него въздейства това, че атмосферата стартира започва да събира все по-вече ресурси от сила. Ин и неговите сътрудници са се пробвали да дадат отговор и на двата въпроса, анализирайки данните, които метеорологичните станции, ситуирани по цели свят, са събирали през последния половин век. 

Тази информация е помогнала на учените да изведат набор от формули, позволяващи да вземем за пример да се предскаже по какъв начин ще се промени обстановката в бъдеше, в случай че температурата продължи да пораства. Използвайки тези данни и формули, физиците са пресметнал доколко ще зачестят потопите и проливните дъждове през идните години. 

Сметките им са посочили, че настоящите климатични прогнози доста занижават честотата на появяването на " неочаквани " наводнения, свързани с внезапното повишение на равнището на дъждовете в избрани дни и месеци. Това занижаване, както означават учените, е обвързвано освен с растежа на температурата, само че и с редица антропогенни фактори, в това число и изсичането на горите и с измененията в характера на потреблението на земните запаси. 

Най-силно въпросните наводнения ще обиден Северна и Западна Европа, северната част на Съединени американски щати и юга на Канада, а също и южните райони на Китай. В някои райони, както означават учените, честотата на проливните дъждове и наводнения ще се усили с 40% с всеки спомагателен градус топлота. 

Единственото огромно изключение в сметките им е Русия - в действителност по цялата съветска територия равнището на дъждовете от всички видове понижава през последния половин век и ще продължи да понижава в бъдеще. По този метод, главната опасност за Русия ще бъдат не дъждовете, а сушата и прашните стихии.  

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР