снимка Булфотоавтор Спас Спасов, ДневникКъде са похарчени 400 млн. лв.

...
снимка Булфотоавтор Спас Спасов, ДневникКъде са похарчени 400 млн. лв.
Коментари Харесай

Съдът принуди държавна фирма да каже къде са похарчени 400 млн. лв.

снимка Булфото

създател Спас Спасов, " Дневник "

Къде са изхарчени 400 млн. лева На този въпрос би трябвало да отговори държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ( " ТСВ " ЕАД), след като Варненският административен съд го задължи да даде на " Дневник " цялостни копия от всички контракти, подписани по отношение на удълбочаване на плавателните канали в Пристанище Варна. Дейностите по контракта бяха предоставени без публични поръчки, а в последна сметка реализатор на удълбочаването се оказа съветската компания " Гидрострой ".

" С претекстовете към решението си съдията по делото в дословния смисъл на този израз е направил " на пух и прахуляк " причините на ответника - " ТСВ " ЕАД, който отхвърли да даде желаните контракти съгласно наредбите на Закона за достъп до социална информация ", разяснява решението на Варненския административен съд юрист Кирил Терзийски от правния екип на " Програма Достъп до информация. Той защитаваше ползите на " Дневник " в хода на общо четири административни каузи, заведени поради отводите на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", а по-късно и на " ТСВ " ЕАД да дават информация за методите на финансиране на плана и избора на изпълнителите на дейностите по него.

Според правосъдното решение по последното - четвърто дело всички контракти, които би следвало да дадат отговор на въпроса по какъв начин общественото финансиране по плана е стигнало без конкуренция до съветската компания " Гидрострой ", би трябвало да станат обществени до края на месец октомври.

Договорите бяха поискани от " Дневник " още през май м.г. само че тяхното даване беше отказано с претекста, че те съставляват " комерсиална загадка " и публикуването им може да докара до нелоялна конкуренция във щета на " ТСВ " ЕАД. В решението си от 1 октомври т. година Варненският административен съд е постановил, че поисканите документи не съставляват комерсиална загадка, защото държавното комерсиално сдружение оперира с бюджетни средства и на процедура ръководи държавно имущество. " В оспореното решение не са изложени обстоятелства, установяващи, че информацията съставлява комерсиална загадка и даването й или разпространението ѝ би довело до нелоялна конкуренция сред търговци ", написа в решението на съда.

" Накратко, съдът е приел, че заявителят има право да получи копия от договорите, подписани във връзка със съглашението за удълбочаване на каналите на пристанището като е отхвърлил всички доводи на ответника, разяснява още юрист Кирил Терзийски. А те бяха, че информацията съставлява комерсиална загадка, че заявителят можел да я употребява за нелоялна конкуренция поради присъединяване си във компании с сходна активност, че заявителят не бил показал с каква цел желае информацията, че не бил налице надделяващ публичен интерес, че по реда на ЗДОИ можело да се желае достъп до информация, само че не и до съответни документи ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР