Снимка: БулфотоАпелативният съд във Велико Търново разпространи позиция по повод

...
Снимка: БулфотоАпелативният съд във Велико Търново разпространи позиция по повод
Коментари Харесай

Апелативен съд-Велико Търново с официална позиция по делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла

Снимка: Булфото

Апелативният съд във Велико Търново популяризира позиция във връзка на " извънредно отрицателния медиен и публичен отзив " по отношение на намаляването на присъдата - от 20 години на три години, на Валентин Маринов, упрекнат за гибелта на 18-годишния Алекс от Бяла. Това оповестиха от съда, написа Блиц.

Припомняме, окръжният съд в Русе призна на 14 ноември м.г. Валентин Маринов за отговорен за това, че на 8 юли 2017 година в град Бяла съзнателно е умъртвил Алекс Ангелов, като действието е осъществено по хулигански подбуди. Той бе наказан на 20 години затвор, както и да заплати общо 200 000 лв. неимуществени вреди на родителите на умрялото момче. Със свое решение от 4 юни т.г. Апелативният съд променя присъдата на първоинстанционния съд, като преквалифицира действието на подсъдимия и признава Валентин Маринов за отговорен в това, че след съзнателно нанесена лека телесна щета е предизвикал по несъобразителност гибелта на младежа. Така понижава и наложеното наказване на три години затвор. От Апелативната прокуратура във Велико Търново оповестиха по-рано през днешния ден, че внасят митинг против решението на Апелативния съд, като ще упорстват за потвърждаване на първоинстанционната присъда. Силвия Панайотова - вуйна на 18-годишния Алекс Ангелов, заяви, че поради намаляването на присъдата на 20 юни /четвъртък/ ще бъде проведен митинг в Бяла.

От Апелативния съд във Велико Търново прецизират, че правосъдният състав е изложил подробни претекстове във връзка с въпроса за какво е нужна смяна на квалификацията на действието. Въззивният съд не споделя изводите на Русенския областен съд за съществуването на възможен предумисъл на подсъдимия във връзка с настъпилата гибел на потърпевшия. " Не може да се одобри, че като е нанесъл удар с пестник в лицето на потърпевшия, освен това с не доста огромна мощ, той е обективирал предумисъл за причиняване на черепно-мозъчна контузия в тилната област на главата, получена при рухването на земята. Не са налице никакви доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна щета, а още по-малко - гибелта на потърпевшия ", декларират от съда във Велико Търново.

От там споделят още, че за жалост този случай е следващият, в който " в обществото се образува авансово една визия по отношение на обстоятелства и условия, които след това не намират поддръжка в събраните доказателства по делото, даже още в досъдебна фаза ". " Тиражираните в медиите изказвания, че на потърпевшия е нанесен тежък побой от група лица, че е удрян с бутилка по главата и така нататък, изрично не кореспондират със събраните свидетелски показания, с приложените записи от охранителни камери, със заключенията на съдебно-медицинската експертиза и с какъвто и да било различен доказателствен материал. Не кореспондират със събраните доказателства и тиражираните условия по отношение на събитията, предхождащи самото сборичкване ", декларират от Апелативния съд.

В позицията на съда написа още, че е безусловно неприемлива практиката да се вършат опити съдът да бъде притискан да постановява правосъдни актове, които погазват закона или са в изрично противоречие с откритите по делото обстоятелства, посредством нагнетяване на публичното мнение, посредством митинги, шествия. Настоящото решение на Апелативния съд предстои на митинг и обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР