снимка: БулфотоАпелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение от

...
снимка: БулфотоАпелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение от
Коментари Харесай

Варненски съд пусна обвинен в опасен за мнозина опит за убийство на свобода под гаранция

снимка: Булфото

Апелативният съд във Варна промени мярката за неотклонение от „ домакински арест “ в „ парична гаранция “ на обвинен за опит за ликвидиране във Варна. Пресслужбата на съда напомня, че на 23 април вечерта 40-годишният Айдън А. простреля 29-годишния Боян Х., откакто колите им се засякоха на бул. „ Ген. Колев “.

Прокуратурата му повдигна обвиняване в опит за ликвидиране по метод и със средства, рискови за живота на мнозина.

На 5 май Апелативният съд сложи Айдън под домакински арест с електронно наблюдаване. На 23 юни Окръжният съд във Варна реши, че целесъобразна е мярка „ подписка “. Прокуратурата стачкува пред въззивната инстанция това решение. От държавното обвиняване се аргументират със събраните доказателства, които го уличават в закононарушението. Деянието е осъществено на обществено място като обвиненият не се е замислял, че може да изложи на заплаха инцидентно преминаващи хора. Според прокуратурата, подписката не подхожда на действието. 

Защитата на обвинения още веднъж оспори съществуването на доказателства, че Айдън е направил точно опит за ликвидиране. Съдебно-психиатрична експертиза е посочила, че той е работил в положение на нерешителност. Пред съда обвиненият изясни, че не е желал да наранява никого, още по-малко да убива.

Въззивният правосъден състав откри митинга на прокуратурата за отчасти състоятелен. Припомни, че в предходното си определение Апелативният съд е установил съществуване на обосновано съмнение за авторство, което и актуалният състав споделя. Към момента повдигнатото обвиняване не е изменено, като правната подготовка е в компетенциите на прокуратурата. Досега съставите, разглеждали мярката за процесуална насила на Айдън, преобладаващо са приемали, че няма заплаха той да се укрие или извърши закононарушение. Ограничаването на напредването със средствата за електронно наблюдаване е прекалено за напредналия етап на досъдебното произвеждане. Подписката пък е прекомерно лека за разследваното закононарушение и за личността на дееца. Затова съдът реши, че съответна е парична гаранция в размер на 10 хиляди лв., които би трябвало да бъдат импортирани до 10 дни. Преценено бе, че сумата подхожда на имущественото положение на обвинения и че не е прекалено висока, с оглед изключителната социална заплаха на действието.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се анулира определението на Окръжния съд и се променя мярката за неотклонение на Айдън А. в парична гаранция, не предстои на обжалване. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР