Снимка: БулфотоАнализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които

...
Снимка: БулфотоАнализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които
Коментари Харесай

Караянчева: Бяхме под натиск, затова въведохме машинното гласуване

Снимка: Булфото

Анализът на ЦИК е изчерпателен и необорим. Трудностите, които са срещнали при машинното гласоподаване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има заплаха и за изборната интензивност поради дългия развой на гласоподаване с машини. Има доста предпоставки, които заплашват локалния избор. Трябва да се мисли рационално. Не би трябвало да натоварваме и гласоподавателите, и членовете на комисиите. Това разяснява пред БНР ръководителят на парламента Цвета Караянчева по мотив предлагането за промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласоподаване за локални и за парламентарни избори.

,,Обвиненията, които получихме, че желаеме да манипулираме вота или по някакъв метод да спечелим служебно, ни накара да преосмислим нашата концепция, по тази причина машинното гласоподаване беше реалност, както се случи на евроизборите. Но би трябвало да се вършат разбори, да се взимат рационални решения, би трябвало да може да се прави крачка обратно. Този скъпоструващ опит трябваше да бъде изработен, с цел да може самостоятелен орган, какъвто е ЦИК, да направи разбор, да се убедим, че има пропуски, че има нужда да се премисли тази идея``, добави Караянчева.

По думите ѝ машините не правят работа,,,но ги въведохме, тъй като бяхме под натиск``.

,,Единствената смяна, която ще създадем в Изборния кодекс, ще бъде за анулация на машинното гласоподаване на локалните избори. Имаме задоволително време. Ако президентът наложи несъгласие, имаме подготвеност да се свикаме и изключително. Надявам се всички да демонстрират схващане и да не си сътворяваме сами проблеми в изборната нощ. Нека приказваме рационално и да излагаме рационалните причини, а не да се инатим като дребни деца``, добави в умозаключение ръководителят на Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР