Снимка БулфотоАктьорът Христо Мутафчиев се обяви за освобождаване на мерките.Категорично

...
Снимка БулфотоАктьорът Христо Мутафчиев се обяви за освобождаване на мерките.Категорично
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Отворете залите на 100 % или платете компенсации

Снимка Булфото

Актьорът Христо Мутафчиев се разгласи за освобождение на ограниченията.

" Категорично съм срещу блокирането на театрални изкуства в цялата им рамка. Не приказвам единствено за спектакъл, приказвам и за опера, музика, всичко, което се случва на сцената. Против блокирането съм, защото реално ние ограниченията ги съблюдаваме ". Това съобщи ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той увери, че мерките в театралните зали се съблюдават и изрази подозрение, дали здравният министър и представители на институциите са посетили театрална режисура, с цел да се убедят в това.

Припомняме, през вчерашния ден с 2 заповеди на здравния министър Стойчо Кацаров бе удължена извънредната конюнктура до 30 ноември, отново се вкарва носене на маски навън, в случай че не може да бъде спазвана отдалеченост от 1,5 м и се загатва за изключение за имунизирани.

Предложените ограничения против Ковид-19 засягат съществено театри, музеи, галерии и други културни събития. Мутафчиев е безапелационен, че в театрите няма никаква потребност от нови ограничения.

" Ако вкарат тези ограничения, първо би трябвало да кажат какви пари ще изплатят като обезщетения на хората, работещи в театралните изкуства. И тогава ние ще се съгласим с тях ", сподели ръководителят на Съюза на артистите.

Относно писмото от здравния министър с покана да дадат предложение как да бъдат реализирани ограниченията, Мутафчиев сподели: " Извинявайте, господин министър, но ние не сме експерти в тази област, с цел да даваме предложение. Второ - вие по този метод трансферирате отговорността от властта към хората, които би трябвало да съблюдават някакви разпореждания и ограничения. Прехвърляйки тази отговорност, вие скарвате гилдията посред ни, тъй като в случай че един шеф препоръчани дадени ограничения за своя спектакъл, а различен предложи други - след това вие ще кажете " Ама те по този начин желаеха ".

Той се обяви за повдигане на потенциала на залите на 100%, защото сега работят на 50%.

" Хората още веднъж ще влизат с маски, по този начин или другояче хората са уплашени и напорът към момента не е голям. Има дезинфектанти на входовете на театрите. Какви други ограничения трябват? Защо би трябвало да има нужда от други ограничения ", запита Мутафчиев.

Той повтори, че не бива да се трансферира отговорността от управляващите към хората. Браншовите организации, в случай че желаят да бъдат запитани - ще провеждат срещи ", разяснява ръководителят на Съюза на артистите.

Той още веднъж акцентира, че сътрудниците му, които не работят или работят на 30%, би трябвало да бъдат обезпечени.

Той посочи, че това би трябвало да се случи от 1 ноември тази година до 1 ноември 2023 година, с цел да се вижда светлина напред. Публиката има потребност от това прекарване. Театралните зали на закрито през летния сезон бяха по-нефункциониращи. " Нашият деен сезон е от септември до юни-юли идната година. Ако сега се вкарат някакви ограничения - ръководещите и от Министерството на здравеопазването, и от Министерството на културата даже не си дават сметка какво ще блокират ", добави Христо Мутафчиев.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР