Снимка БулфотоАко проблемите с водата продължат, цената на тока може

...
Снимка БулфотоАко проблемите с водата продължат, цената на тока може
Коментари Харесай

Експерт: Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи

Снимка Булфото

Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може съществено да скочи. За това предизвести в предаването " Преди всички " на БНР специалистът по ръководство на околната среда Боян Рашев.

В момента България към този момент не е експортьор на електрическа енергия, напомни Рашев. Може да се стигне до съществено увеличение на цената на тока, а това в България е обвързвано с политически драми, съобщи той.

Когато ВЕЦ-овете нямат вода, те няма по какъв начин да създават и тогава би трябвало ТЕЦ-овете да създават допустимо най-вече, а това ще ни излиза доста скъпо. Цялата енергийна система ще генерира доста огромни разноски и доста огромни загуби съответно. За момента правителството удържа да не усили цената на тока, само че това стартира да става неизбежно. И тук приказваме за доста огромно нарастване на цената на тока. За момента индустрията го отнася, само че това не може до безконечност да се поддържа, съобщи Рашев.

Друго решение за Перник няма, с изключение на София да подаде вода към Перник и това може да стане единствено в случай че се даде вода от Бели Искър, добави Боян Рашев. Той изясни, че деривация " Грънчар " зарежда язовир " Белмекен ", а той сега е на половина цялостен. " Белмекен " е сърцето на най-важната хидро-енергийна каскада в България, която има доста огромно значение за енергийната система, акцентира Рашев.

Не споделям, че прехвърлянето на вода към Перник ще сътвори проблем там, но ако сушата продължи и в случай че в Рила няма превалявания през зимата, може през пролетта да се окаже, че всичките ни огромни язовири са релативно празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система, в случай че регионът към Белмекен остане празен, разяснява специалистът.

Голямата неточност във връзка с Перник е направена през 2003-2004 година, когато " Стомана " – Перник като доста огромен консуматор на вода стопира да употребява язовир " Пчелина ", счита Рашев.

В България стартира да се внася отпадък в  момента, в който Китай затвори границите си за отпадък, т.е. в края на 2018 година, уточни Боян Рашев в коментара си по друга настояща тематика - за вноса на боклуци.

Огромни количества отпадък се внасят изцяло законно. В България се случват доста вложения в рециклирането точно тъй като Китай към този момент не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни преимущества в съпоставяне със Западна Европа в доста връзки. Германия примерно сега рециклира доста огромна част от пластмасите си в България. И в Румъния, и в Полша, в цяла Източна Европа. Тук въпросът е каква част от този отпадък, дето идва в България, действително се рециклира и каква част се изгаря някъде и от тоя, дето се изгаря някъде, каква част се изгаря по съответен метод, тъй че да няма замърсяване, съобщи специалистът.

Колкото и необичайно да звучи на доста хора, изгарянето на боклуци емитира по-малко замърсители, в сравнение с изгарянето на българските лигнитни въглища, в случай че приказваме за серни и азотни оксиди да вземем за пример, посочи Боян Рашев.

Големият проблем с излъчванията от боклуци е когато отпадъците се изгарят вкъщи или в някакви инсталацийки, където се изгарят единствено боклуци и биомаса и където не се доближава нужната температура. Тогава имаш в действителност проблем, обвързван със замърсяването, разяснява специалистът.

Боян Рашев дефинира като полуда апела да се забрани целия импорт на боклуци, тъй като в случай че се направи, това би довело до проблеми за цялата промишленост.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР