снимка БулфотоАко отново има парламентарни избори, то този път ГЕРБ

...
снимка БулфотоАко отново има парламентарни избори, то този път ГЕРБ
Коментари Харесай

Тренд: Ако има нови избори, ИТН остават назад, първи са ГЕРБ

снимка Булфото

Ако още веднъж има парламентарни избори, то този път ГЕРБ излизат отпред, следвани от Има Такъв Народ. 

Същите 6 партии, които са в настоящето 46-о национално заседание, ще влязат в Народното събрание при нови предсрочни избори. Това демонстрира национално представително изследване на Изследователски център “Тренд ” по поръчка на.

Данните от проучването сочат, че в електоралните настройки ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ, само че с минимална преднина пред “Има подобен народ ”.

На изборите на 11 юли “Има подобен народ ” получи 24,08% и по този начин излезе като първа мощ пред ГЕРБ-СДС с избор 23,51%. Разликата е 0,57%.

Проучването на “Тренд ” от края на юли демонстрира отново нежна отдалеченост сред ГЕРБ-СДС и “Има подобен народ ” от 0,8%, само че този път в изгода на партията на Борисов.

В борба за третото място остават Българска социалистическа партия и “Демократична България ” надлежно с 14,5% и 14,1%

На 11 юли червената партия получи 13,39%, а “Демократична България ” – 12,64%.

Данните в този момент демонстрират твърда четвърта позиция на Движение за права и свободи с малко над 10% и 4,4% за групировката “Изправи се БГ! Ние идваме! ”.

На 11 юли вотът за Движение за права и свободи бе 10,71%, а за групировката на Мая Манолова, която още се наричаше “Изправи се! Мутри вън! ” – 5,01%.

Проучването за електоралните настройки при нови избори сочи, че под бариерата остават “Възраждане ” с 2,9%, Вътрешна македонска революционна организация с 1,9% и “Българско лято ” с 1,1%.

Подкрепата за работата на служебния кабинет последователно пораства. През юли 40% я правят оценка позитивно, а 42% – негативно.

В последните няколко месеца няма основна смяна в каузи позитивни оценки за работата на президента, само че понижават негативните.

Над половината от пълнолетните българи (51%) заявяват, че изборите са били почтени, единствено 15% са на противоположното мнение. Очевидно машинното гласоподаване покачва доверието към изборния развой, а и преобладаващото мнение е, че то би трябвало да остане (57%) против едвам 12%, съгласно които гласуването с хартиена бюлетина би трябвало да се върне.

Само 8% са се затруднили да гласоподават с машина,

като измежду тях доминират най-възрастните. Във възрастовата група 70+ малко над една четвърт споделят за усложнения.

От “Тренд ” прецизират, че теренът на изследването е извършен сред 23 и 30 юли на територията на България и е моментна фотография на настройките към този интервал. Предложението на “Има подобен народ ” за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития може да са дали несъмнено отражение на настройките, само че изследването няма по какъв начин да го регистрира.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР