Снимка БулфотоАко досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите,

...
Снимка БулфотоАко досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите,
Коментари Харесай

Каракачанов отговори на Радев за думите му, че конкурсът за изтребителите е бутафорен

Снимка Булфото

Ако до момента българската авиация летеше на крилете на илюзиите, в случай че подпишем контракт със Съединени американски щати, ще лети на крилата на най-хубавия военен аероплан, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред публицисти, помолен да разяснява думите на президента Румен Радев, който дефинира състезанието за изтребителя като бутафорен. От 2004 година до момента бяха единствено илюзии - ще купуваме F16, но остарели, ще купуваме " Грипен ", ще ремонтираме старите самолети, 14 години нашите водачи летяха на крилете на илюзиите, а в този момент, в случай че сключим контракт, ще летят на крилата на най-хубавия военен аероплан, сподели Каракачанов, представен от вести.бг.

По мотив коментара на президента, обвързван с това, че изхвърляме европейските участници в състезанието, Каракачанов сподели, че досега не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е страна, да каже нещо по този въпрос. Не мога да схвана какъв е този български нрав сами да обясняваме какъв брой сме неприятни, в случай, че нито един представител на нито една европейска страна не е споделил нищо, в това число Швеция, уточни министърът и акцентира, че договарянията се водят сред страни, а не сред компании, съобщи Българска телеграфна агенция.

Попитан дали вижда някаква неточност в състезанието, който Радев назова бутафорен, Каракачанов сподели, че за него, да твърдиш сходно нещо, и то неведнъж, е война сред институциите, която е безусловно непотребна. Аз не съм си разрешавал да атакувам която и да е институция, добави той.

Тази война сред институциите не е потребна нито за президентската институция, нито за парламентарната народна власт, сподели Каракачанов.

Каракачанов изясни, че от трите плана двата, в които са се предложили нови самолети, надскачат цената от милиард и половина. Имахме два разновидността - да върнем процедурата в изходна точка или да пристъпим към съответни договаряния със страната, която съгласно нас би могла да ни предложи по-добрия вид за изтребител, уточни той. 

Той съобщи още, че не помни за година и девет месеца друго държавно управление и различен министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20 %. Не помня да са предприемани такива огромни планове за възобновяване на съществуващата бойна техника, добави той. За първи път откогато беше отстранена наборната военна работа, през 2018 година постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали, означи още Каракачанов.

Министърът на защитата откри през днешния ден фотоизложбата " Ветерани " във Военния клуб в София. Тя е проведена от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария) и се осъществя със съдействието на Министерството на защитата и Съюза на ветераните от войните на България.

Проектът е във връзка 75-тата годишнина от края на Втората международна война.

Фотосите са на фотографа и художник Бахгет Искандер. Експозицията ще остане до 15 февруари във Военния клуб, след което ще бъде показана в страната и чужбина.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР