Снимка Булфото60-то място от общо 136 държави - там е

...
Снимка Булфото60-то място от общо 136 държави - там е
Коментари Харесай

България е в златната среда на планетата по военна мощ

Снимка Булфото

60-то място от общо 136 страни - там е класирана България за 2018 година според показателя на профилирания уебсайт Global Firepower (GFP). Това е със 7 места по-високо класиране от 2017 година, а също така изпреварваме Белгия и Хърватия. По всяка възможност един от главните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лв. повече за защита, което усили военния ни бюджет до 1,193 милиарда лв., разяснява в. " Монитор ".

При образуването на коефициента за военната мощност на всяка една от страните се вземат поради над 50 индикатора, измежду които с изключение на бюджета за защита са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те. Според оповестените от уеб страницата данни България разчита на 33 150 военни. В листата с бойната техника, осигуряваща военната мощност на страната ни, се показват 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на Военноморски сили. На този декор най-голямата мощ във военно отношение Съединени американски щати разполагат с 1,3 млн. бойци, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, съвсем 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 милиарда $. В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн. души, а бюджетът ѝ за защита - 47 милиарда $.
 

Прочети повече Зад българската войска се подреждат войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко. Първата тройка по военна мощност в света не изненадаващ - Съединени американски щати, Русия и Китай, следвани от Индия. В топ 10 има едвам три страни от Европейски Съюз - Франция, Англия и Германия, заемащи надлежно пето, шесто и десето място. Преди Германия пък са сложени Южна Корея, Япония и Турция, а нежеланото последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едвам два военни хеликоптера. Съобразно критериите за размера на военната мощност още по-нагоре в класацията сигурно ще ни изпрати идната рационализация на армията. Тя планува пазаруване на два кораба и още 150 бронирани машини за пехотата, както и две ескадрили изтребители от нов вид за Военновъздушни сили, които към момента разчитат на съветските МиГ-ове, с които България се снабди преди цели 30 години. Именно планът за новите изтребители е към този момент в напреднала фаза, като общо четири предложения ни предоставиха Съединени американски щати, Швеция и Италия. От компанията производител Lockheed Martin към този момент дадоха да се разбере, че ще ни предложат най-новото потомство на най-масовия военен аероплан в света F-16, който е претърпял голям брой модернизации, носещ името Viper. Швеция от своя страна ни предлага самолети свое произвеждане, а точно " Грипен ", до момента в който офертата на Италия е за " Юрофайтър " втора употреба. Според проекта в началото България би трябвало да се снабди с общо осем машини за към 1,8 милиарда лева, които ще плащаме разсрочено в идващите 10 години.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР