Снимка Булфото59% от българите подкрепят критичната позиция на държавния глава

...
Снимка Булфото59% от българите подкрепят критичната позиция на държавния глава
Коментари Харесай

60% от българите стоят зад критичните думи на Радев за изтребителите

Снимка Булфото

59% от българите поддържат сериозната позиция на президента Румен Радев за неспазването на оповестената за закупуване на нови изтребители процедура. 
Припомняме, на 6 януари президентът съобщи, че конкурсът по желание на изтребители е бил изопачен, написа news.bg.

Това сочат данни от изследване на социологическата организация " Галъп интернешънъл ", извършено сред 800 респонденти в интервала 24 - 26 януари 2019 година.

Мнозинството от сънародниците ни стои зад думите на Радев. Двойно по-малко, 29% от интервюираните, намират думите на президента като неоснователни. Останалите 12% от участниците в изследването се двоумят или нямат мнение по въпроса.

Тепърва следва да се изследват настроенията в обществото след критичната тирада на Радев за втората година от встъпването му в служба, когато той съобщи, че предсрочните парламентарни избори у нас са неизбежни.

Сред другите настоящи тематики, изследвани от " Галъп ", спадат въпроси от районен и общонационален темперамент. Например случаят " Войводиново "  - данните сочат, че 70% от запитаните поддържат военния министър Красимир Каракачанов за думите му, че ромите към този момент са станали " нагли ". 25% не утвърждават тези му думи, а останалите се двоумят.

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата явно е висока, само че това не значи, че се поддържат стихийни дейности. Nапротив, 85% считат, че е нужна тактиката за решение на въпросите с гетата. 12% пък са на противоположното мнение.

 Снимка 403433

Източник:  " Галъп интернешънъл "

Подобно на Войводиново българите възприемат по-лично част от по-общите обществени проблеми в страната, например повишаването на цените на тока и парното. 
На фона на тази обществена чувствителност 85% от българите поддържат скорошното искане на Корнелия Нинова за инспекции и оставки в комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 
13% са срещу това искане, а останалите се двоумя.

Има и тематики обаче, по които българите се консолидират в позицията си макар партийните си възгледи, обществените другия и други. Такава тематика е казусът, пред който са изправени българските превозвачи с пакета " Мобилност "  на президента на Франция Емануел Макрон. 
За това свидетелства статистиката, съгласно която само 17% от българите не поддържат дейностите на премиера Бойко Борисов да реализира отстъпки и отсрочване на новите регулации, с които той въпреки всичко печели дивиденти.

Въпроси като качеството на ремонтите в обитаемоте места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха продължават да разделят обществото. Респондентите дават отговор и съгласно партийните си желания. Например последователите на ръководещите са благосклонни, а последователите на опозицията са сериозни.

 Снимка 403432

Източник:  " Галъп интернешънъл "

80% от интервюираните намират, че в огромните градове напредването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че в случай че им се наложи да сменят работа, от значително значение ще е тя да е покрай учебни заведения и детски градини. 71% в страната споделят, че няма задоволително места за паркиране.

44% от запитаните се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното обитаемо място са по-скоро положителни, само че 52% са на противоположното мнение. В София картината е по-критична и близо две трети са недоволни, до момента в който към една трета са удовлетворени.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите поправки на площади, улици и други градски пространства - 47% ги утвърждават, а 50% - не.

В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столицата взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години очевидно води и до по-голяма сдържаност на хората към качеството и прозрачността при поправки и усъвършенствания в градската среда. В по-големите обитаеми места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да си разрешат да пътуват отвън България и да съпоставят, пишат от " Галъп ".

Иначе засега българите намират работата на управляващите по почистването на снега в обитаемоте места за по-скоро ефикасна - 58% оценяват положително, а 31% отрицателно.

Данните обаче надали отразяват в цялостна степен усещанията на обществото от последните снеговалежи в планински региони на страната. В София снегопочистването се преглежда даже малко по-добре на фона на страната.

Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух - цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Всички тези тематики засягат чувството на правдивост измежду обществото - българите явно не одобряват, когато се вижда занемаряване на разпоредбите. Дали става дума за огромна договорка, за чувство, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на огромни страни против слабите дребни, или пък за обществена сензитивност, обществото ни демонстрира тъпота, поясняват още от социологическата организация.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР