Снимка БулфотоВместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският

...
Снимка БулфотоВместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти поиска президентът да спре закона на ГЕРБ за унищожаване на свободните медии в България

Снимка Булфото

" Вместо да подсигурява правото на изложение, както изисква европейският правилник за отбраната на данните, законопроектът прави тъкмо противоположното – лимитира това право ".Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ-България) показва сериозните си терзания от признатите дефинитивно в четвъртък от Народното събрание промени в Закона за отбрана на персоналните данни. Под предлог, че се вкарва европейският правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) новата уредба дава опция на държавни органи да вършат инспекции на медийни изявления и публицисти за метода, по който са били оповестени персонални данни, като законът вкарва дълъг лист от критерии, за които медията и журналистът би трябвало да следи. Цялостната уредба основава условия за налагане на държавно следена цензура, още повече, че законът планува големи санкции за нарушавания. Същевременно, законът вкарва нови учредения за отвод на достъп до информация, съобщи " Капитал ".

Буквално часове откакто измененията в закона бяха дефинитивно гласувани от Народното събрание АЕЖ- България с отворено писмо прикани президента Румен Радев да употребява правото си на несъгласие и да върне закона за ново разискване в Народното събрание. В писмото се акцентира, че утвърдените от депутатите текстове лимитират правото на изложение, което опонира на задачата на европейския правилник за отбраната на персоналните данни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия архив Правото на отбрана на персоналните данни не е безусловно право, а би трябвало да бъде в равновесие с другите съществени права според правилото на пропорция. Законопроектът обаче вкарва толкоз необятни и неразбираеми ограничавания на правото на прилагане на персонални данни за художествени, научни и журналистически цели, че действително се постанова цензура и опция за необятен произвол от страна на изпълнителната власт.

Не излиза наяве по какъв начин ще се съблюдава правилото за опазване на тайната на източника, откакто ще се изисква информация за естеството на персоналните данни и по какъв начин те са добити, сочи АЕЖ. Същите терзания изрази по-рано тази седмица юрист Александър Кашъмов - началник на правния екип на " Програма достъп до информация. По думите му, макар че в закона е записано, че се пази тайната на журналистическите източници, това не дава гаранции против наказания, в случай че публицистите отхвърлят да ги назоват.

В новата правна рамка се уголемяват доста дилемите и пълномощията на Комисията за отбрана на персоналните данни като единствен контролен орган в България, виновен за отбрана на главните права на жителите при обработването и улеснението на свободното придвижване на персоналните данни в границите на Европейски Съюз. Тя ще има пълномощия за следствие, пълномощия за предоставяне на позволения и мнения, както и поддържане на нови обществени и непублични регистри.

Според признатите текстове ще се преценя дали публицистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават салдото за отбраната на персоналните данни, според от естеството на персоналните данни и събитията, при които те са станали известни. В същото време се споделя, че когато Комисията за отбрана на персоналните данни упражнява пълномощията си, не може да се стига до откриване на тайната на източника на информация.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР